'Bouw duplexhuizen voor asielzoekers'

ASSEN - Oud-directeur Hedzer van Houten van woningcooperatie Woonconcept denkt de oplossing te hebben voor het tekort aan huizen voor asielzoekers. Hij wil duplexwoningen bouwen.
Het komende halfjaar moeten - als het aan staatssecretaris Klaas Dijkhoff ligt - 10.000 asielzoekers in Nederland die een verblijfsvergunning hebben, de zogeheten statushouders, een huis krijgen. Deze statushouders wonen wegens woonruimtegebrek nog in asielzoekerscentra.

Langere wachtlijsten

Uit een rondvraag van RTV Drenthe blijkt dat Drentse woningcooperaties De Woonbond en Domesta bang zijn dat de wachtlijsten voor huurhuizen door deze aankondiging van de staatssecretaris zullen toenemen.
'Bouw duplexwoningen!'
Maar dat hoeft volgens voormalig directeur van Woonconcept, met huizen in Assen, Meppel en Hoogeveen, Hedzer van Houten niet het geval te zijn. Door de bouw van duplexwoningen, kunnen veel mensen een plekje krijgen. "Mijn plan is definitief, duurzaam en structureel", zegt Van Houten.

Snel en goedkoop

Van Houten baseert zijn plan op het woningtekort vlak na de oorlog. Toen werden duplexhuizen gebouwd. Dit zijn huizen van negentig vierkante meter. Deze kunnen tijdelijk opgedeeld worden in een boven- en een benedenwoning. Van Houten: "De duplexwoningen zijn snel te bouwen, energieneutraal en kosten 150.000 euro per woning."

Niet alleen voor asielzoekers

Volgens Houten is zijn plan niet alleen gunstig voor asielzoekers. "Ook mensen die bijvoorbeeld in Meppel al lang op een wachtlijst staan, kunnen zo een huis krijgen."
Staatssecretaris Dijkhoff heeft Van Houten nog niet gebeld: "Maar ik wil best een keer met hem van gedachten wisselen."

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.