Ophef over video over azc Oranje

ORANJE - Dennis Schouten uit het Overijsselse Glanerbrug ging op verkenning bij het asielzoekerscentrum in Oranje. Hij maakte hier een video van.
De video staat inmiddels op verschillende sites zoals Geenstijl en Dumpert en wordt ook gedeeld op sociale media. Er wordt veel op gereageerd, omdat de presentator in de video opvallende dingen onderneemt.

Dat meldt RTV Oost.Fiets stelen
Zo spreekt Schouten een kindervluchteling in het Engels aan met de vraag of zijn fiets gestolen is, achtervolgt hij twee asielzoekers met een camera en neemt hij ongevraagd via het raam een kijkje in het huis van Hilda, bekend van het BMW-incident. Ook filmt hij vanaf het dak van voormalig Speelstad Oranje het terrein van het azc als hij eerder niet wordt toegelaten.

Lees ook: Video van de gewonde vrouw in Oranje gaat viral in verschillende versies

'Gekozen voor brutale vorm'
"De randen opzoeken is ook de bedoeling", zegt Schouten daarover. "Dat is onze vorm: op brutale manier dingen die in het nieuws zijn in beeld brengen."

"Soms gaan we daarbij misschien over het randje, het kan eigenlijk niet, maar we proberen iets te doen wat anderen nog niet hebben gedaan."

'Niet te serieus'
Op de video wordt veelal negatief gereageerd. "Tsja, mensen trappen liever anderen de grond in dan ze complimenten geven", aldus de maker.

"Mensen moeten het niet zo serieus nemen. De een kan er om lachen en de ander vindt het walgelijk. Dat zijn er veel ja, maar dan moeten ze gewoon niet naar kijken. Als een ander dit bij mij had gedaan had ik er ook om kunnen lachen."

Le tour de azc

De opnamen zijn onderdeel van een zogenoemde Le tour de azc waarbij de makers nog meer azc's willen bezoeken en in beeld willen brengen. "Eind van deze week gaan we overleggen of en wanneer we nog naar een volgende azc gaan", vertelt Schouten.

"We zijn de enige die dit nog doen. Het is niet makkelijk, want het wordt niet echt gewaardeerd. Ze gingen in Oranje bellen met het COA en lieten ons extra lang wachten bijvoorbeeld, maar we willen iets maken dat iets toevoegt en exclusief is."
Meer over dit onderwerp:
Oranje vluchtelingen asielzoekers azc
Deel dit artikel: