Neef MH17-slachtoffers uit Roden vindt onderzoeksresultaten mager

RODEN - Mager. Zo noemt Henk Palm de resultaten van het onderzoek naar de ramp met MH17 die vandaag zijn bekendgemaakt. Palm is de neef van Erla Palm uit Roden, die bij de ramp vorig jaar samen met haar man Rob van der Linde en hun kinderen Merel en Mark om het leven kwam.
"Ik was nieuwsgierig wat eruit zou komen. Er zit wat bevestiging in, dat het toch een Buk-raket is geweest. Maar ik vind het toch wat mager", vertelt Henk Palm op Radio Drenthe.

Nonchalant

Uit de resultaten van het onderzoek komt naar voren dat de ramp mogelijk te voorkomen was geweest. Volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid was er voldoende aanleiding om het luchtruim boven Oekraïne te sluiten. Palm is het daarmee eens.
"Dat geval zal nog een staartje krijgen voor mijn gevoel. Ik denk ook dat van de Nederlandse regering uit er veel te laconiek op gereageerd is. En vanuit de Russische regering ook. Het was gewoon oorlogsgebied", aldus Palm. Volgens hem zijn er teveel risico's genomen en is er veel te nonchalant gehandeld.

Lees ook:
Een jaar na MH17: ter nagedachtenis aan de familie Van der Linde-Palm

Meer duidelijkheid verwacht

Palm vindt de uitkomsten van het onderzoek dus mager, maar kan moeilijk onder woorden brengen wat hij nog meer had verwacht.
"Iedereen zei al dat het een Buk-raket is geweest. Als ik heel eerlijk ben, zal het me een zorg zijn of-ie van de Russen komt of uit Oekraïne. Het blijkt een Buk. Al die mensen zijn omgekomen. Ik had wat meer duidelijkheid verwacht over de daders. Schijnbaar mag dat niet. Ik denk dat daar de volgende stap ligt. Of het wat oplost voor het geheel, vraag ik me af", zegt Palm.
Palm hoopt dat het Openbaar Ministerie bekend maakt wie de mogelijke daders zijn. "Dan moet je nog zien dat je de daders te pakken krijgt en ze berecht worden." Maar Palm betwijfelt of dat zal gebeuren. "Ik denk dat we er nooit uit komen."

Rapport niet lezen

Of hij het hele rapport gaat bestuderen weet Henk Palm nog niet. "Ik heb op internet een stukje gezien. Ik weet het niet. Voor mijn gevoel ga ik hem niet helemaal nalezen. Het is eerst goed zo. We kunnen er toch niks aan veranderen. Het is gewoon terrorisme. Het raakt mij niet of-ie nou in de cockpit is geraakt of in het midden van het vliegtuig. Ze zijn er niet meer", vertelt Palm.

Niet bij presentatie resultaten

De neef van de omgekomen Erla Palm koos er niet voor om bij de presentatie van de onderzoeksresultaten in Gilze-Rijen te zijn.
"Dat is natuurlijk ieder voor zich. Het raakt je iedere keer weer opnieuw. Het zal moeten slijten. Al die dingen die daaraan vasthangen, draagt daar voor ons niet aan bij", zegt Henk Palm.

Afhandeling

Niet lang nadat het gezin Palm-Van der Linde om het leven kwam, overleed de vader van Erla Palm van verdriet.
Henk Palm: "Van de afhandeling is nog helemaal niks klaar, op een paar kleine dingen na. De huizen zijn wel verkocht. Gelukkig is dat klaar. Maar voor de rest is nog helemaal niks afgehandeld. Dat draagt niet bij aan de gemoedsrust."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.