Extra vrijwilligers gezocht voor taalles asielzoekers

EMMEN - Samen met een asielzoeker een museum bezoeken, een boodschap doen of een boek uitzoeken in de bieb.
Het Gilde in Emmen is op zoek naar extra vrijwilligers die vluchtelingen willen helpen Nederlands te leren.

Wachtlijst

Inmiddels is er al een wachtlijst en de vrijwilligersorganisatie verwacht de komende tijd ook nog een forse stijging in het aantal hulpvragen voor hun taalproject Samenspraak. "Door de achtergrond waarom mensen nu naar Nederland komen zullen er meer asielaanvragen goedgekeurd worden. En dus zal de vraag naar Nederlandse taalondersteuning toenemen", legt voorzitter Hans Schaaf uit.

Flinke vooruitgang

Op dit moment zijn er ongeveer 25 vrijwilligers actief binnen Samenspraak. Eén van hen is Lenie Renkema. Zij begeleidt Masood Nad ali Poor al bijna twee jaar en de Iraanse vluchteling heeft in die tijd flinke vooruitgang geboekt in het Nederlands. "Dat is mooi om te zien", zegt Renkema trots.

Andere culturen

Masood heeft veel baat bij het taalproject in Emmen: "In het begin praatte ik heel langzaam Nederlands en maakte ik veel fouten, maar nu gaat het goed". Renkema ziet ook voordelen voor zichzelf: "Ik leer zo veel over andere culturen."

Cursus

De nieuwe vrijwilligers worden niet meteen in het diepe gegooid. Ze kunnen, als ze dat willen, eerst een cursus volgen. Enthousiaste geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de website van Het Gilde in Emmen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.