Provincie Drenthe: Rechtszaak tegen Kamp heeft geen zin

ASSEN - Wel of niet een rechtszaak aanspannen tegen minister Henk Kamp van Economische Zaken? Een belangrijke vraag vanmiddag tijdens een extra vergadering over windmolens op het provinciehuis in Assen.
De discussie over die vraag leidde tot een motie van de PVV in de Provinciale Staten. De oppositie ging daar in mee, maar de coalitie zag helemaal niets in die motie. De motie sneuvelde dan ook, waardoor de provincie Drenthe niet mee gaat doen in de rechtszaak die waarschijnlijk gaat komen tegen de minister.
De gemeenten Borger-Odoorn en Aa en Hunze willen via de rechter regie over de plannen voor grote windparken in de Veenkoloniën terug eisen.
Beide gemeenten hoopten dat de provincie ook mee wilde doen, zodat ze samen kunnen procederen tegen de plannen van de minister. Volgens gedeputeerde Tjisse Stelpstra wordt het gesprek met onder andere de gebiedscoördinator door zo'n rechtszaak verstoord. Volgens hem komt een rechtszaak op dit moment ook nog eens te laat.
Extra vergadering
Provinciale Staten kwamen vandaag in een extra vergadering bij elkaar om te praten over de plaatsing van windmolens in Borger-Odoorn en Aa en Hunze.
De vergadering was nodig omdat minister Henk Kamp van Economische Zaken een reactie verwacht op het ontwerpplan dat hij 11 september naar Gedeputeerde en Provinciale Staten stuurde. Concreet leverde die vergadering dus weinig op.

150 megawatt

In het Oostermoergebied moet in totaal voor een vermogen van 150 megawatt aan windenergie komen. Kamp heeft voor het gebied de RijksCoördinatie Regeling in stelling gebracht, wat betekent dat de minister uiteindelijk bepaalt wat er gebeurt.
Wat Provinciale Staten en de gemeenteraden ervan vinden, is niet meer dan een advies dat de minister naast zich neer kan leggen.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.