Het moordbos: een lugubere plek in Paterswolde

PATERSWOLDE - Lugubere plekken heb je in heel Drenthe. Geschiedenis is een opeenstapeling van moord en doodslag. Maar het bosje met misschien wel de grootste moorddichtheid per vierkante meter, is het Kluivingsbos bij Paterswolde.
Het Kluivingsbos wordt niet voor niets het moordbos genoemd.

Lustmoord op juffrouw Jansen
Juffrouw Wilhelmina Jansen uit Groningen was op 21 september 1916 op weg naar haar familie. Daar is ze echter nooit aangekomen. Onderweg werd ze vermoord. Wie dit op z'n geweten had, is nooit helemaal duidelijk geworden. Het ging waarschijnlijk om een lustmoord.

Het duurde zeven maanden voor haar lijk gevonden in het dichtbegroeide bos gevonden werd. Haar voeten staken uit de grond.

Onderduiker doodgeschoten
Op 13 april 1945 werd onderduiker Jacob de Vries in het Kluivingsbos doodgeschoten door de Duitsers op de dag van de bevrijding van Paterswolde. De Vries werd betrapt nadat hij een bom van de bezetters onder de Groningerweg onschadelijk had gemaakt. Terwijl de Canadese tanks het dorp binnenreden, overleed hij in het familiehotel.

Lees ook: Moord op onderduiker Jacob de Vries in Eelde na zeventig jaar opgelost

Morgenavond in ons tv-programma Roeg! en zondagmiddag in ons radioprogramma Drenthe Toen hoort en ziet u meer over dit mysterieuze bos.
Deel dit artikel: