Boom in Zuidlaren krijgt nieuw leven dankzij kettingzaag

ZUIDLAREN - Brullende kettingzagen en de geur van pas gezaagd hout. Bij pizzeria Sapori La Fiera aan de Stationsweg in Zuidlaren zijn twee boomkunstenaars op dit moment druk bezig om van een 170 jaar oude beuk een imposant kunstwerk te maken. Dat meldt RTV Noord.
De ruim zes meter hoge boom werd twee jaar geleden ziek, er zit reuzenzwam in. Die vreet de beuk van binnenuit op. Pizzeria-eigenaar Felice Matta wilde de boom bij zijn zaak dan ook omver halen. Totdat hij op internet een filmpje tegenkwam van twee boomkunstenaars. "Ik zei tegen mijn vrouw: waarom doen wij dat niet?"


Nieuw leven

En dus zijn boomkunstenaars Jelmer Zwaan uit Meppel en Patrick Schoonhoven uit Groningen nu druk in de weer. Drie weken hebben ze uitgetrokken om de dode boom nieuw leven in te blazen. Eerst het grove werk met de kettingzaag, later het fijnere werk met beitels en vijlen.
Hun kunstwerk leek aanvankelijk op een totempaal, maar toont inmiddels duidelijk de contouren van een vrouw. Maar wat het precies wordt, willen ze nog niet kwijt. "Het beeld wordt over drie weken onthuld", zegt Patrick Schoonhoven.
Ook opdrachtgevers Felice Matta en zijn vrouw Luchiena hullen zich in stilzwijgen. "Het was eerst de bedoeling er een grote Berend Botje van te maken", vertelt Matta. Zijn vrouw zegt: "We weten nog niet helemaal wat het wordt, we laten ons verrassen."

Veel bekijks

Het gezaag van de kunstenaars trekt intussen veel bekijks: "Veel mensen blijven even staan om te kijken of een foto te maken. We krijgen ook veel reacties van klanten", aldus het pizzeria-echtpaar.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl