Pleeggezinnen gezocht: Vraag in tien jaar verdubbeld

2E EXLOËRMOND - Alles is netjes opgeruimd in de leefkeuken van de familie Olij in 2e Exloërmond. Alleen de tekeningen en foto's aan de muur verraden dat in de boerderij vier kinderen opgroeien. Twee kinderen van Erwin en Jeanette Olij zelf en twee pleegkinderen.
Erwin en Jeanette zijn sinds een paar jaar pleegouders. Jeanette wist eigenlijk altijd al dat ze pleegouder wilden worden. "Ik heb stage gelopen op een peuterspeelzaal. Daar was ook een pleegkindje en ik vond dat zo mooi en leuk dat ik dacht: dat wil ik ook eens, pleegmoeder worden."

Vraag verdubbeld

De vraag naar pleeggezinnen is in tien jaar verdubbeld. Pleegzorg Nederland hoopt daarom dat meer mensen rondlopen met de gedachte om pleegouder te worden. Om die groep over de streep te trekken is dit jaar voor het eerst de 'Week van de Pleegzorg'. Met de slogan 'Supergewone mensen gezocht' moet de drempel voor de twijfelaars worden verlaagd.
Drents Jeugdzorgaanbieder Yorneo profiteert mee van de landelijke actieweek. Simon van Oijen ziet het aantal informatieaanvragen toenemen. "We zijn heel blij met de landelijke actieweek, omdat daarmee pleegzorg weer onder de aandacht komt. Op dit moment lukt het om kinderen te plaatsen, tegelijkertijd lukt het niet altijd om uit veel gezinnen te kunnen kiezen. Als de trend doorzet, willen we daar op voorbereid zijn zodat we goed kunnen blijven matchen."

Kinderen vaker in pleeggezin

Dat het aantal kinderen dat in pleeggezinnen wordt geplaatst, is verdubbeld, komt volgens Van Oijen door veranderde regelgeving. "Die verdubbeling komt door de Wet op de Jeugdzorg. Kinderen die niet meer thuis kunnen wonen, willen we steeds vaker in een gezin laten opgroeien. Jaren geleden gingen zij vaak naar een tijdelijk tehuis of zorggroep. We weten nu dat het beter is dat kinderen opgroeien in een gezin."

'Een verrijking'

Als geïnteresseerden twijfelen, moeten ze volgens Jeanette Olij gewoon eens een informatieavond bezoeken. Terugtrekken kan altijd nog, maar was voor haar niet aan de orde. Het is voor je eigen kinderen ook wel belangrijk om wat dieper over andere kinderen en andere situaties na te denken. En het is voor mij ook een verrijking."

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.