Vrijstaat Wonderland bestaat nu echt

WONDERLAND - Zo'n twintig sympathisanten hebben vanmiddag de vrijstaat Wonderland met behulp van piketpaaltjes in het landschap bij Coevorden getekend. Ook heeft het ministaatje sinds vandaag voor het eerst een inwoner.
Op de plek van Wonderland liep ooit een zes meter brede sloot in de vorm van een hoefijzer. Die was noch eigendom van Nederland, noch van Duitsland. Ook eenmaal gedempt, blijft het niemandsland volgens de initiatiefnemers van het ministaatje. Een maand geleden
het 485 lange bij 6 meter brede gebied al officieel.
Basisinkomen
Initiatiefnemer Luca van Dinter uit Noord-Brabant wil dat Wonderland een nieuwe manier van denken teweeg brengt. Hij denkt aan gratis gezondheidszorg, een basisinkomen en wetten die door de samenleving bedacht worden.
De eerste inwoner, Yoshi Livo uit Breda, verblijft er de komende tijd in een caravan. Hij gaat het grondgebied beschermen. Overigens kan iedereen inwoner worden. "Het gebied hoeft niet bewoond te worden door mensen, als er maar een kopietje van het paspoort ligt." Al eerder zette Rob Pietersen zijn woonwagen er neer. Hij bleef een paar dagen.

Kantine
Wonderland is al deels bebouwd. Zo staat in een hoek een kantoorpand en loopt er een weg dwars doorheen. "De wegen zijn handig, daar komen we met de gemeente Coevorden wel uit", zegt Van Dinter. "Dat er een kantine van een fabrieksgebouw op staat, kan ik me alleen als heel leuk voorstellen."
Overigens betekent de niet dat het omliggende gebied niet meer bebouwd mag worden, zegt Van Dinter. "Als goede buur blijft alles bespreekbaar."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.