Geen leegloop in De Wolden: meer mensen komen er wonen

DE WOLDEN - De gemeente De Wolden heeft de x-factor, tenminste als het om wonen gaat. Terwijl veel gemeenten in Drenthe leeglopen, heeft De Wolden al jaren een verhuisoverschot.
Bijzondere plattelandsgemeente

Sinds 2008 zijn er ongeveer zesduizend mensen van buitenaf in de gemeente komen wonen en zijn er minder inwoners vertrokken. Dat is bijzonder voor een plattelandsgemeente in Nederland, blijkt uit gegevens van alle gemeentelijke basisadministraties.
'Veel voorzieningen'
Grote vraag is natuurlijk wat De Wolden heeft dat de andere gemeenten niet hebben. Hedwig Oude Hendriksman van De Woonmaat Makelaardij in Ruinen merkt dat de aantrekkingskracht van de gemeente heel divers is. "Rust en ruimte, er zijn hier veel voorzieningen en door de snelwegen A28 en A32 ben je zo in de rest van Nederland", zegt ze.
Wethouder Jan ten Kate kan dit alleen maar beamen. "Logistiek liggen we fantastisch. Onze inwoners noemen ook altijd het afwisselende landschap als ze zeggen wat ze mooi vinden aan De Wolden."
"Ook in de kleine kernen zijn er nog scholen en supermarkten. Wel zijn er in de kleinste dorpen scholen verdwenen, maar dat ging heel geleidelijk", zegt Ten Kate.

Goedkoop wonen

Het type mens dat naar De Wolden verhuist is volgens Oude Hendriksen ook heel verschillend. "Gepensioneerden die gaan 'Drentenieren' of mensen die vanuit huis werken en op zoek zijn naar rust en ruimte. Maar ook starters of jonge gezinnen die niet zoveel te besteden hebben. Dat komt omdat een woning hier minder kost."
"We hebben een bouwplan met meer sociale huurwoningen en starterswoningen. Dat zijn de woningen waar jongeren willen wonen", zegt wethouder Ten Kate. "Ook komen veel jongeren, die eerst De Wolden hebben verlaten, terugkomen naar het platteland."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl