Actiegroep Kick Out Zwarte Piet: Hopelijk is Meppel de laatste keer dat we moeten protesteren

AMSTERDAM - "We zijn in een paar jaar tijd al ver gekomen. Ik hoop dat Meppel de laatste keer is dat we hoeven te protesteren en dat Zwarte Piet hierna niet meer bij dit feest hoort." Dat zegt actievoerder Jerry Afriyie over de landelijke intocht van Sinterklaas, op 14 november in Meppel.
Protest op goede plek

Dinsdagavond hield zijn organisatie Kick Out Zwarte Piet (KOZP) in Amsterdam een informatie-avond over het protest dat de groep gaat houden tijdens de landelijke intocht.
Afriyie: "We zoeken de confrontatie, maar geen fysieke confrontatie. Dat kan in Meppel op een goede plek die wij hebben gevraagd. De burgemeester heeft dat zwart op wit bevestigd."

Aan de route

In Meppel mag de groep van ongeveer honderd demonstranten haar protestactie houden voor het pand van Het Kollektief aan de Gasgracht. Dat is aan de route die Sinterklaas aflegt van de boot naar het Kerkplein.

Geweldloos

Tijdens de bijeenkomst in Amsterdam werd met ongeveer dertig belangstellenden gepraat over de aanpak van de protestactie. Ook beantwoordde de organisatie vragen. Daarbij kwamen ook waarschuwingen.
"Wij willen een geweldloos maar duidelijk protest, maar weten niet hoe daar in Meppel op gereageerd gaat worden. Er kunnen ook pro-Zwarte Pietenmensen zijn. We zullen ook zorgen voor een eigen ordedienst, en mensen aan elkaar koppelen, zodat we op elkaar kunnen letten", legde één van Afriyies collega's uit.
'Westmaas heeft geleerd van Goudse fouten'
De groep blijft in de aanloop naar 14 november contact houden met politie en burgemeester Jan Westmaas van Meppel. Volgens één van de demonstranten die er vorig jaar in Gouda ook bij was, heeft Westmaas wel geleerd van de fouten van zijn Goudse collega.
"We moeten het nog zien, maar het feit dat deze burgemeester het protest toestaat, en wel op een prominente plaats, is goed. Zo kunnen wij gebruikmaken van ons recht op vrije meningsuiting. Dat was vorig jaar wel anders, toen we weggestopt werden op een onzichtbare plek", zegt actievoerder Perez Jong Loy.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl