Schaaktoernooi Hoogeveen trekt veel grootmeesters

HOOGEVEEN - Liefst twintig grootmeesters doen deze week mee aan het Hoogeveen Schaaktoernooi. Daaronder negen Indische grootmeesters, een Duitse en een Amerikaanse. Toernooidirecteur Loek van Wely is tevreden over het deelnemersveld, maar wil meer.

Toch is de negentiende editie volgens drievoudig Nederlands schaakkampioen Van Wely een overgangsjaar. Vorig jaar stopte hoofdsponsor Univé, om verder als subsponsor een bijdrage te leveren. Dankzij subsidie van de provincie en de gemeente kon het toernooi toch doorgaan.

Hoofdsponsor in de pijplijn
Een nieuwe hoofdsponsor is nog niet gevonden. Van Wely heeft goede hoop dat de speurtocht gaat lukken voor het komende jubileumjaar: "Er zit wel wat in de pijplijn. En dat is nodig ook, want volgend jaar willen we weer graag een paar internationale grootmeesters trekken."

Koffiedik kijken
Aan het hoofdonderdeel van het toernooi doen tachtig schakers mee. Daaronder de grootmeesters uit binnen- en buitenland en veel regionale toppers. De hoofdprijs van vijfduizend euro wordt zaterdag op de slotdag uitgereikt. Van Wely: "En wie dat wordt is koffiedik kijken, nu op de vierde dag van het toernooi."

Jan tegen Joran
In Hoogeveen is er ook nog een wedstrijd tussen het Nederlandse schaaktalent Jorden van Foreest, met 16 jaar de jongste Nederlandse grootmeester ooit, en de 63-jarige Jan Timman, de voormalig nummer twee van de wereld. Timman leidt met 2-1.
Deel dit artikel: