Mayatempel nagebouwd in Drents Museum

ASSEN - Het Drents Museum bouwt de zaal voor de tentoonstelling 'Maya's, Heersers van het Regenwoud' om tot een mystieke ruimte, waar de Mayacultuur van alle kanten afdruipt. Blikvanger moet een Mayatempel worden.
De expositie is een ontwerp van ontwerpbureau Marcel Wouters uit Eindhoven. Zij maakten ook de tentoonstelling Het Terracottaleger van Xi'an en Goud uit Georgië.
240 objecten uit verdwenen cultuur
Aanvankelijk berichtte het Drents Museum dat er 150 voorwerpen uit de verdwenen Mayacultuur zouden komen. Inmiddels zijn dat er veel meer. Nu gaat het om 240 objecten, die niet eerder in Europa te zien waren.
Mayakrijger
Op de lijst staat een Mayakalender, hiërogliefen, gebruiksaardewerk en bijvoorbeeld een twee en een half meter lang stenen beeld van een Mayakrijger. De objecten zijn afkomstig van musea in Guatamala.
Ondernemers moeten meedoen
Woensdagavond kreeg een groep ondernemers uit Assen een voorproefje te zien van de tentoonstelling. Net als bij eerdere grote internationale archeologische tentoonstellingen hoopt het Drents Museum dat de ondernemers zich laten inspireren door etalages aan te passen.
Kor IJszenga van uitgeverij Van Gorcum denkt dat een hologram van een Mayamasker op de Kop van de Vaart niet zou misstaan. Voor zijn bedrijf denkt hij aan klantendagen in het museum. Maar in Assen zou ook een Midden-Amerikaanse markt of filmfestival een idee zijn, zegt voorlichter Ellen ter Hofstede.
Adjunct-directeur Harry Tupan verwacht tussen de 70.000 en 100.000 bezoekers. De tentoonstelling opent in februari.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.