Theater in Forensisch Psychiatrische Kliniek Assen

ASSEN - Patiënten en medewerkers van de GGZ-kliniek in Assen spelen in een eigen theatervoorstelling. In de Forensisch Psychiatrische Kliniek (FPK) Assen worden in november tien voorstellingen, genaamd 'Gestrand', gegeven.
Het theaterstuk moet inzicht geven in de wereld van de kliniek, die normaal gesproken achter gesloten deuren blijft. In de voorstelling staan verhalen van medewerkers, patiënten, familie, daders en slachtoffers centraal.
De muziek
Jason Staal was zanger in de Asman. Hij is nauw betrokken bij het project. "Ik werk bij het FPK als sociotherapeut. Mij is gevraagd de coördinatie te doen en ook de muziek te verzorgen."
Anderhalf uur
Vorig jaar werd begonnen met het geven van zulke voorstellingen. "Dat was een heel groot succes. Dit jaar hebben we besloten de voorstelling ook echt maar tien keer op te voeren", legt Staal uit. "Het is een behoorlijk script. De voorstelling duurt bijna anderhalf uur. Het is echt volwaardig theater."
De acteurs
"De patiënten zijn geen acteurs, daarom is het zo bijzonder", vindt Staal. "Je haalt ze weg uit de wereld die ze gewend zijn. Je zet ze in iets dat ze niet kennen, maar misschien wel heel goed in zijn."

Controle

De voorstellingen zijn van 18 november tot en met 29 november te zien in de Forensisch Psychiatrisch Kliniek aan de Dennenweg in Assen. Geïnteresseerden moeten wel een kaartje reserveren. "Het is belangrijk dat mensen reserveren, omdat er een hele toegangsprocedure is. Bezoekers moeten door poortjes heen en hun bagage wordt gescand." Geïnteresseerden moeten volgens Staal haast maken met reserveren, want het loopt volgens hem als een trein.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.