'Titel Drents Politiek Talent zorgt zeker voor roem'

ASSEN - De titel van Drents Politiek Talent 2014 heeft Roald Leemrijse zeker wat opgeleverd. "Een jaartje roem, dat zeker. Het leuke is dat sommige mensen zeggen als je ergens binnen komt lopen: 'Jij hebt toch die titel gewonnen'?"
De 40-jarige VVD-fractievoorzitter van Assen werd vorig jaar uitgeroepen tot Politiek Talent van Drenthe. "Ik was toen zeer vereerd en ben dat nog steeds", zegt hij. PvdA-gedeputeerde Ard van der Tuuk uit Schipborg werd dezelfde avond uitgeroepen tot Drents Politicus van het Jaar 2014. 

Dit jaar houden RTV Drenthe en Dagblad van het Noorden voor de vierde keer de verkiezing.

Zie ook: Wie wordt Drents politicus van 2015?

Iedereen kan tot 13 november Drentse kandidaten voordragen via de website Drents Politicus van het Jaar. Maar ook een aantal bekende Drenten doet dat de komende weken op Radio Drenthe en in Dagblad van het Noorden, waaronder dus Roald Leemrijse als talent van vorig jaar.

Puntig en vasthoudend
Leemrijse draagt het Asser raadslid Margreet Boersma van de ChristenUnie voor als Politiek Talent van 2015. "Ze levert op een mooie manier haar bijdrage. Ze is puntig, helder, afgewogen en vasthoudend. Daar hou ik van."

Twee kandidaten voor Politicus
Voor de titel Drents Politicus van het Jaar nomineert Leemrijse twee kandidaten. "Ik kan helaas geen keuze maken. Ik probeer dan ook zeker twee keer te stemmen. Als dat lukt." Hij vindt VVD-wethouder Mirjam Pauwels van De Wolden een kanshebber, "omdat ze met welzijn, zorg en sociale participatie een moedige portefeuille heeft in deze zware tijd. En 't is beslist geen liberale portefeuille."

Integer man
Verder wil hij beslist PvdA-fractievoorzitter Martin Sagel van Assen noemen. "Hij is een senior, maar straalt nadrukkelijk nieuwe politiek uit. Hij benadert politiek op een zeer moderne wijze, namelijk het bereiken van doelen over de partijen heen. Dat spreekt me heel erg aan." Leemrijse maakte als nieuwkomer de PvdA-senior van heel dichtbij mee als voorzitter van de vertrouwenscommissie, toen Assen een nieuwe burgemeester zocht. "Een zeer integer man."

Stimulans
Leemrijse juicht het initiatief voor de jaarlijkse politieke verkiezing in Drenthe toe. "Sommigen mogen de enorme glimmende beker foeilelijk vinden, bij mij staat hij op een mooie prominente plek in de werkkamer." Het talent van vorig jaar vindt de prijs ook wel belangrijk. "Het is toch een stimulans. Zo zag ik de titel als Politiek Talent als waardering, voor de wijze waarop ik bezig ben in de raad. Ik ben daarom ook op dezelfde voet verder gegaan. Verder is het gewoon een leuke manier om politici ook eens in het zonnetje te zetten."

Prijsuitreiking
Op 20 november wordt bekend welke drie politici uit Drenthe doorgaan voor de titel Politicus van het Jaar 2015 en welke drie voor Politiek Talent. Op 11 december is de prijsuitreiking.
Deel dit artikel: