Vrijwilligers uit Assen helpen zigeuners in Oekraïne: 'We proberen ook te genieten'

ASSEN - Het leven in het Oekraïense plaatsje Barkasso is zwaar. Zo is er geen school, wonen mensen in krotten en spelen kinderen op blote voeten in de modder.
Deze week is een groep van 28 Assenaren in het zigeunerkamp. Zij helpen bij het bouwen van onder meer een school en een keuken.

Werken en genieten
De Assenaren zijn hard aan het werk om faciliteiten aan te leggen voor de zigeuners. "Om half acht hebben we een groepsontbijt en gaan daarna aan de slag." De Assenaren leggen onder meer riolering en stroom aan. "We doen eigenlijk alles", zegt Hofsteenge. Maar het is ook een beetje vakantie. "We genieten heel erg van elkaar en we leren ook veel van elkaar."

Auto's wassen
De reis naar Oekraïne betalen de vrijwilligers zelf. De bouwmaterialen zijn betaald met acties. "We hebben een 24-uurs actie gehad, daarbij waren we met z'n allen 24 uur lang in de kerk. Mensen konden toen hun auto's laten wassen en we hebben kniepertjes gebakken."

Ook hielden de Assenaren de wc's in de kerk een dag lang bezet om te laten zien hoe belangrijk hygiëne is.

'Andere wereld'
Volgens Hofsteenge leven de mensen daar in een heel andere wereld. "Het grijpt me aan dat kinderen het de normaalste zaak van de wereld vinden om op hun blote voeten in de plassen te stampen." Volgens haar is dat nu nog geen probleem omdat het weer nog goed is, "maar straks in de winter zal dat niet anders zijn."

Volgend jaar
Morgen gaat de groep weer terug naar Assen. Als het aan Hofsteenge ligt, gaan ze volgend jaar weer heen. "De meeste vrijwilligers vinden dit zo indrukwekkend, dat ze zeggen er volgend jaar weer bij te willen zijn."
Meer over dit onderwerp:
Oekraïne Assen vrijwilligers José Hofsteenge
Deel dit artikel: