Syriërs delen cadeautjes uit in Emmen: 'We zijn de Nederlanders erg dankbaar'

EMMEN - "We willen de Nederlanders heel erg bedanken voor alles wat ze gedaan hebben." Dat vertelt de Syrische Mariam terwijl ze bloemen en chocolade uitdeelt aan voorbijgangers. Samen met andere Syrische asielzoekers deelt ze presentjes uit.
De asielzoekers willen hun dankbaarheid tonen. Ze begonnen met het uitdelen van rozen en snoep op het station en liepen daarna naar het centrum van Emmen.
Ook excuses
"We waarderen het heel erg wat de Nederlanders voor ons gedaan hebben", legt Mariam uit op Radio Drenthe. Ze biedt ook haar excuses aan voor eventuele misstanden van andere Syriërs in Nederland. Voor Mariam was het de eerste keer dat ze op zo'n manier de Emmenaren en Nederlanders bedankte. "Het komt uit mijn hart. Ik ben heel blij dit te kunnen doen."
Waardering
De vader van Mariam loopt ook mee. Tijdens het uitdelen van de bedankjes raakt hij in gesprek met voorbijgangers. "Sommige mensen vinden het misschien niet leuk, maar we houden van de Nederlanders", vertelt hij. "We vinden dat ze veel voor ons gedaan hebben. We waarderen het heel erg."
VluchtelingenWerk
De asielzoekers gingen ook langs bij het kantoor van VluchtelingenWerk in Emmen. "Het was een enorme verrassing voor ons", vertelt medewerker Sandra Oudshoorn. "Een aangename verrassing. Ik ben er nog beduusd van."
Tastbaar
Oudshoorn zegt het werk met haar hart te doen. "Ik wil geen applaus. Iedereen zou elkaar moeten helpen, maar het is nu toch heel bijzonder om zo tastbaar te zien wat het met mensen doet", legt Oudshoorn uit. "Ik hoor ook veel negatieve geluiden. Voor die mensen is het goed om dit te zien. Het is vaak angst dat mensen leidt, maar nu word je met vriendelijkheid tegemoet getreden."
De asielzoekers zijn tot een uur of 13.00 in Emmen. Overal in Nederland zijn groepen Syriërs op pad om mensen te bedanken.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.