Open NK Working Equitation in Drenthe: 'Je moet een team zijn met je paard'

Bij working equitation moet onder meer een obstakelparcours verreden worden (Rechten: Facebook / Working Equitation Holland)
Bij working equitation moet onder meer een obstakelparcours verreden worden (Rechten: Facebook / Working Equitation Holland)
PESSE - Drenthe mag zich verheugen op een groot international paardensport kampioenschap. In Pesse wordt dit weekend namelijk het open NK Working Equitation verreden.
Working Equitation, oftewel arbeidersrijstijl, is een tak van paardensport die is ontstaan in Zuid-Europa. De sport stamt af van het oude werken met paarden in het veld.
Vier onderdelen
De deelnemers zijn actief in vier onderdelen. Er wordt bijvoorbeeld een obstakelparcours afgelegd waarbij ruiters hindernissen tegenkomen die ze ook op het land kunnen tegenkomen. In een tweede ronde moet dit parcours op snelheid worden afgelegd. "Dit is een heel spectaculair onderdeel. Het publiek mag zich laten horen en er zit een flinke beat onder", aldus jurylid Petra Duijker-Brandt.
Ook is er een dressuurproef, die op het hoogste niveau met één hand verreden wordt.

Dierenwelzijn

Bij een andere discipline werken de ruiters in teamverband. Ze moeten één voor één een rund uit de kudde halen en die in een hok drijven. Daarbij wordt volgens Duijker-Brandt goed rekening gehouden met de dieren. "We gaan rustig te werk, met veel aandacht voor het welzijn van de runderen en natuurlijk de paarden."
'Een team met je paard'
Als jurylid let Duijker-Brandt voornamelijk op de band tussen de ruiter en zijn paard. "Belangrijk is dat je een team bent met je paard", zegt ze. "Als jij het denkt, moet je paard het doen."

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.