Partner vermoorde Berend Smit: Als ik hoop op een bepaalde straf en het valt tegen, dan doe ik mezelf verdriet

ASSEN/DWINGELOO - Ciska Postma, de partner van de doodgeschoten Berend Smit, spreekt geen hoop of verwachting uit over de strafeis in de drievoudige moordzaak in Exloo en Dwingeloo. "Als ik verwachtingen bij mezelf wek en het valt tegen, dan doe ik mezelf verdriet."
Maandag komt de officier van justitie met een strafeis voor de broertjes Marcos en Admilson R. Zij worden verdacht van de moord op Berend Smit uit Dwingeloo en het echtpaar Veenendaal uit Exloo.

Bekaf

Postma is na een week nog steeds bekaf van het eerste deel van de rechtszittingen en van alles wat er in haar hoofd rondspookt. Vorige week waren er drie zittingsdagen, en komende maandag en dinsdag wordt de zaak vervolgd.
Ciska Postma had liever de twee dagen, die nu gaan komen, er gelijk achteraan gehad. "Drie dagen was al doodvermoeiend, maar ik had liever alles in een keer gehad. Ik ben ook blij dat het maandag weer zover is, want ik wil het graag ook afgerond hebben. Voor zover je daarvan kunt spreken trouwens, van een afronding", zegt Postma in het Radio Drenthe-programma Cassata.

Niet alle puzzelstukjes

Alles te weten komen over de moord op haar partner Berend zal ze niet. En dat vindt ze toch jammer. "Ik wil alle puzzelstukjes rond hebben. Maar dat zal niet gaan. Want ze zwijgen ook over veel dingen. Zo is Berend in de greppel gegooid, nadat hij was neergeschoten. Maar er is onder zijn lichaam in de greppel ook nog een kogel gevonden", zegt Postma. Ze vraagt zich af of de broers ook nog weer op Smit schoten toen hij al in de greppel lag. "Maar daar geven ze geen antwoord op."

Stukje menselijkheid

Berend Smit bleek uiteindelijk te zijn vermoord om vijftig euro, meer geld had hij niet in de portemonnee. En de mannen waren vooral op geld uit. Toch zoekt Postma nog steeds naar het goede in de jongens.
Ze wou bij de slachtofferverklaring die ze vorige week uitsprak, de twee verdachten recht in de ogen kijken. "Ik wilde zien of er toch niet een stukje menselijkheid in ze zat, als ik ze zou vertellen wat ze mij met hun daad hebben aangedaan. Uiteindelijk is me later door andere mensen op de tribune verteld dat Marcos wel moest slikken. Kennelijk had hij het er toch moeilijk mee. Maar ik zag het zelf niet, want ik las het natuurlijk deels van mijn papier."

Niet haatdragend

Postma is niet haatdragend naar de twee broers, ook al is haar leven compleet overhoop gehaald door de moord op Berend. Ze zat daarbij zelf ook nog een tijd in het verdachtenbankje. De verdenking bleef, totdat in maart 2014 de Hoogeveense broers werden opgepakt. "Elk ademend mens heeft iets van goedheid in zich zitten. En ze krijgen hopelijk de straf die evenredig is aan de daden die ze gepleegd hebben."

'Wanneer moord niet genoeg is'

Ciska Postma is ondertussen bezig met het schrijven van een boek. De werktitel is Wanneer moord niet genoeg is. Daarover zegt ze: "Die titel komt voort uit de gedachte, wat kan een mens allemaal nog meer hebben. Want het is niet alleen de moord op Berend geweest. Er is zoveel om me heen gebeurd en dat weten heel veel mensen helemaal niet."

Huis overhoop

Ze doelt daarmee ook op de periode dat ze zelf ineens als mogelijke verdachte werd gezien. "Ik kijk heel vaak naar Amerikaanse crimi-series als CSI en NCIS. En op een gegeven moment zit je ineens zelf in zo'n aflevering. Ze dringen je huis binnen, halen alles overhoop. Administratie en computer, alles wordt meegenomen. En dat staat er zo'n hoogdunkende meneer die zegt, als je niet meewerkt, krijg je een dagvaarding."

Nog jaren duren

Postma is nu een half jaar bezig met het boek. Soms schrijft ze wekenlang niet, doordat ze te moe is, mede als gevolg van een hersenbloeding. Wanneer het boek klaar is, daar heeft ze geen idee van. "Het ene moment kan ik uren achter elkaar schrijven. En dan moet ik het weer weken laten liggen voordat ik inspiratie heb."
Ook weet ze niet hoelang het duurt voordat de moordzaak definitief afgerond kan worden. "Als ik de advocaten van de verdachten zo bekijk, zie ik ze zeker in beroep gaan tegen welke uitspraak dan ook. Dus dat kan al met al nog jaren duren."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.