Zeventig jaar zorg voor oorlogsveteranen: 'We blijven knokken voor de veteranen'

WESTERBORK - De Drentse afdeling van de Bond van Nederlandse Militaire Oorlogs- en Dienstslachtoffers (BNMO) bestaat dit jaar zeventig jaar, en dat werd gisteren gevierd in Westerbork.
Voorafgaand aan de viering werd er een krans gelegd voor omgekomen militairen. Dat gebeurde bij oorlogsmonument De Vlag in het centrum van Westerbork.

Lotgenotenavonden

De bond werd vlak na de Tweede Wereldoorlog opgericht. "Er was toen niemand die zich bekommerde om gewonde soldaten", vertelt voorzitter Jan Looije van de Drentse afdeling. Daar heeft de bond zich toen voor ingezet. Door lotgenotenavonden te organiseren, maar ook door zich sterk te maken voor de speciale veteranenwet die drie jaar geleden van kracht werd.

Spanning

Een van de aanwezigen is Eise Hindriks. Hij deed mee aan de militaire missie Dutchbat 3, die tijdens de Balkanoorlog de enclave in Srebrenica moest beschermen. Hindriks kwam met posttraumatische stressstoornis terug. "Er waren dagen dat ik helemaal wegviel", vertelt hij. Door langdurig contact met lotgenoten is dat verbeteren. "Maar op dit soort dagen voel ik de spanning weer. Dan slaap ik slecht en dan komt het allemaal weer terug."

Knokken

Voorzitter Jan Looije verwacht dat er de komende tijd steeds vaker een beroep zal worden gedaan op de BNMO. "Maar daar zijn we voor. We zijn een bond en dat betekent dat we voor de belangen van de veteranen zullen knokken. We kennen de groep en hun problemen, en weten wat er moet gebeuren."
Looije ziet dat er voor gezinnen ook problemen kunnen ontstaan. "Wat steeds meer aan de orde komt, is wat de consequenties van die stoornissen zijn voor gezinnen. Eerst was er al belangstelling voor partners, maar de tweede generaties hebben zelfs ook last van situaties waar ouders in gezeten hebben."

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.