OM eist levenslang tegen moordbroers Admilson en Marcos R.

Tekening van de moordbroers tijdens de rechtszitting vandaag (tekening: Annet Zuurveen)
Tekening van de moordbroers tijdens de rechtszitting vandaag (tekening: Annet Zuurveen)
ASSEN - In de rechtbank in Assen zijn vanmiddag levenslange gevangenisstraffen geëist tegen de broers Admilson (31) en Marcos (30) R. uit Hoogeveen.
De twee mannen staan terecht voor de moord op Berend Smit uit Dwingeloo en het echtpaar Veenendaal uit Exloo. De officier van justitie vindt een celstraf van dertig jaar of minder niet passend. "Bij een eis van dertig jaar is er namelijk kans op vervroegde vrijlating na twee derde van straf. Daarom is levenslang een passende straf."


Moorden samen gepleegd

Volgens het Openbaar Ministerie hebben de broers de moorden samen gepleegd. Over de moord op Berend Smit zegt zij daarover: "Er heeft weliswaar maar een persoon geschoten, maar ze hebben alles samen bedacht en uitgevoerd."

Tijdens de zitting verklaarden de broers dat de jongste van de twee, Marcos, een meeloper was. Admilson R. zou de grote leider zijn. Maar dat is volgens de officier van justitie niet het geval. "De broers hadden het motto: één man is geen man."

Wel of geen tbs

Het OM gaat in het geval van Marcos uit van enigszins verminderde toerekeningsvatbaarheid. Ze eist echter geen tbs met dwangverpleging. Hij zou meer baat hebben bij structuur.


Admilson heeft volgens de officier geen ptss. Een contra-onderzoek zou dat wel hebben geconcludeerd, maar die conclusie legt het OM naast zich neer. Een onderzoek van het Pieter Baan Centrum adviseert voor Admilson geen tbs. De officier gaat hierin mee.

Moorden goed voorbereid

Ook de moord op het echtpaar Veenendaal uit Exloo is volgens de officier van justitie van te voren gepland. "Deze moord is nog beter voorbereid dan die op Berend Smit op het Dwingelderveld. Vanuit de bossen is het echtpaar meerdere dagen geobserveerd." Het OM vreest voor herhaling.

Nabestaanden

In de zaal zijn veel nabestaanden van Berend Smit en echtpaar Veenendaal aanwezig.


Berend Smit

Op vier november 2012 laat Berend Smit z'n hondjes uit op het Dwingelderveld. Smit komt niet thuis en ook de hondjes zijn verdwenen. Een van de hondjes komt later zelf naar huis, een ander hondje wordt teruggevonden in een afvalcontainer.

Drie dagen later wordt het levenloze lichaam van Smit gevonden langs de Spieregerweg tussen Dwingeloo en Spier. Hij blijkt te zijn neergeschoten.

Echtpaar Veenendaal

Ruim een half jaar later, op 24 juli 2013, wordt het echtpaar Veenendaal in hun eigen woning aan De Bosrand in Exloo om het leven gebracht. Ze zijn beide 77 jaar en komen om het leven door verstikking.

Lange tijd is onduidelijk wat er in de woning gebeurd is en of het om zelfmoord gaat. Later maakt de politie bekend dat de twee om het leven zijn gebracht.

Rechtszaak

De verdediging komt morgen aan het woord. De rechtszaak duurt in totaal vijf dagen.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.