Verzet groeit tegen Factory Outlet Center bij Assen-Zuid

ASSEN - De messen worden geslepen in Assen tegen het Factory Outlet Center (FOC). Binnenstadsvereniging MKB Assen vreest dat het miljoenenproject doorgaat en roept op 17 november de leden bij elkaar. Het advies is klip en klaar: Geen FOC.
Morgen presenteren gemeente Assen en provincie Drenthe
naar dit nieuwe koopcentrum bij het TT Circuit.

Tweehonderd winkels

De plannen hiervoor werden begin dit jaar gelanceerd door een aantal investeerders. Het gaat uit van een winkelcomplex met zo'n tweehonderd winkels in dure merkkleding en schoenen, die daar tegen lagere prijzen verkocht worden. Zo'n FOC zou honderden banen opleveren en goed zijn voor 1,5 miljoen bezoekers.
Maar Binnenstadsvereniging MKB Assen ziet het project beslist niet zitten. Ze vreest verdere leegloop van het Asser winkelcentrum, waar al bijna 20 procent leegstand is. En ook andere plaatsen in de regio verzetten zich tegen het Outlet Center bij Assen-Zuid.

Dwaze plannen

Volgens ondernemer Jacques Hartog, ook docent Retail aan de Hanzehogeschool, moet politiek Assen ervoor waken 'om deze dwaze plannen door te zetten'. "Ik kijk wel eens naar het televisieprogramma Kanniewaarzijn. Daar zitten we met Assen over een paar jaar ook in, als dit doorgaat. Waarom zouden we honderden vierkante meters winkeloppervlak buiten de stad erbij bouwen, terwijl we omkomen in de leegstand in het centrum?"
De Asser middenstand hield dit jaar al bijeenkomsten over het Outlet Center en het gros ziet het als groot gevaar.

Gebakken peren

Hartog vermoedt dat ambities van bestuurders ook nadrukkelijk een rol spelen. "Die denken dat ze prima zaken doen, om voor een paar grijpstuivers daar bij het TT Circuit grond te verkopen die er al jaren ligt. Ze worden vervolgens lekker gemaakt door die honderden banen die in het verschiet zouden liggen en die anderhalf miljoen bezoekers. Nou die banen, die verdwijnen elders in de regio en die anderhalf miljoen bezoekers zie ik niet komen." De verantwoordelijk bestuurders zijn over een paar jaar vertrokken, zo voorspelt Hartog, "en wij hier zitten dan met de gebakken peren."

Prachtige kansen

Retail-communicatiespecialist Jorrit Pepping uit Assen denkt er heel anders over. Hij ziet een Factory Outlet Center juist als een aanwinst voor Assen-Zuid en heel Drenthe. "Het biedt volop kansen daar bij het TT Circuit. Prima bereikbaar langs de A28, en als er straks ook nog een ijsbaan komt, heb je daar prachtige mogelijkheden in dat gebied. Het wordt echt een nieuwe attractie die Drenthe hard nodig heeft."

Krachten bundelen

De vrees voor leegloop van de binnenstad, is volgens Pepping wel terecht. "Maar dat ligt aan de ondernemers zelf. Aan hoe ze reageren, met de concurrentie op de hielen. Dat kan ze ook scherp maken. Zo'n FOC kan de stad namelijk ook versterken. Als ze nu eens stevig de krachten bundelen en zich op andere doelgroepen storten dan op outlet-kopers die op de grote merken uit zijn , dan heb je straks twee krachtige koopcentra vlak bij elkaar."

Naar de binnenstad lokken

Pepping adviseert ook vooral mee te liften op alle reclame en de aanzuigende werking van zo'n Factory Outlet Center richting Assen. "Mensen willen er ver voor rijden, zo blijkt uit onderzoek. Probeer dan die mensen naar de binnenstad te lokken. Misschien vergeten ze de afslag bij Assen-Zuid dan wel. "

Politiek beslist

In het stadhuis van Assen presenteren gemeente en provincie morgenavond het onderzoek, dat CityWorks de afgelopen maanden deed naar een FOC bij Assen-Zuid. Dat moet aangeven of er behoefte is aan een dergelijk groot koopcentrum en of het TT Circuit dan een geschikte locatie is.
De gemeentelijke en provinciale politiek beslissen nog dit jaar of zo'n FOC er komt.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.