Zorgen over Factory Outlet Center in Assen: 'Je moet het probleem niet vergroten'

ASSEN - De gemeente Assen en de provincie Drenthe presenteren vanavond het onderzoek naar een Factory Outlet Center (FOC) bij Assen-Zuid. Binnenstadsvereniging MKB Assen is fel tegen zo'n FOC. "Het baart ons zorgen", zegt voorzitter Peter Sluyter.
In de binnenstad van Assen is veel leegstand. "Er is een aantal grote projecten neergezet, waardoor er veel vierkante meters zijn toegevoegd aan het winkelbestand. Als je constateert dat die problemen er zijn, dan moet je het probleem niet vergroten door, naast de binnenstad, nog eens een nieuw winkelcentrum met duizenden vierkante meters vloeroppervlak bij het TT Circuit neer te zetten."
Nieuwe klanten?
Sluyter denkt niet dat een FOC leidt tot een nieuwe klantenkring, ook voor de binnenstad. "Er is een bepaalde besteding aan kleding en die gaat zich verplaatsen van de reguliere detailhandel naar een FOC", zegt hij.
Ook verwacht hij dat klanten van een FOC niet naar de binnenstad trekken. "Mensen die naar een FOC komen, gaan daarna direct naar huis. Mensen hebben geen puf om dan nog naar de binnenstad te gaan, laat staan dat ze nog centen in de zak hebben om uit te geven."
Ledenraad
Op 17 november houdt de MKB Binnenstadsvereniging een speciale ledenraadsvergadering. Sluyter wil aan de politiek aangeven dat er een keuze moet worden gemaakt. "Neem je afscheid van je binnenstad? Neem je afscheid van je beleid, ook het landelijk gesteund beleid, dat je die binnensteden moet versterken?"
Problemen ombuigen
In Assen bestaat een zogenoemde taskforce die de binnenstad wil aanpakken. Sluyter: "Wij hebben aangegeven dat wij zelf willen kijken: waar willen we met de binnenstad naar toe? Binnenkort bieden we een rapport aan aan het college van B en W. Daarin zal zichtbaar worden dat ondernemers al veel gedaan hebben."
Sluyter denkt dat de problemen in de Asser binnenstad omgebogen kunnen worden naar kansen. "Ik kan u over dat rapport vertellen dat daarin geconstateerd wordt dat het FOC min of meer haaks staat op wat wij in Assen willen bereiken. Een FOC werkt niet bevorderend."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl