Roderwolde op de bres voor fietstunnel: 'Hij kan me niet snel genoeg komen'

RODERWOLDE - Het is heel belangrijk dat er een fietstunnel komt onder de N372 van en naar Roderwolde. Dat vinden de bewoners van Roderwolde.
Elke dag steken ongeveer driehonderd mensen deze 80-kilometerweg van Peize naar Groningen over. Dit zijn vooral forensen en jongeren die naar school fietsen. In de zomermaanden zijn neemt dit aantal soms toe tot meer dan duizend.

Elfduizend voertuigen

De provincie kreeg veel klachten over de lastige en onveilige fietsoversteek over de N372 van en naar Roderwolde. Dagelijks rijden meer dan elfduizend voertuigen over deze weg.

Fietstunnel

De gemeente Noordenveld en de provincie Drenthe willen een fietstunnel aanleggen. Deze gaat van de Brunlaan naar de Zanddijk bij Peizerwold. Vanavond worden tijdens een bijeenkomst in café Boonstra in Peize de plannen hiervoor gepresenteerd.

Roderwode blij

Bert Blaauw uit Roderwolde maakt regelmatig de oversteek: "Het zicht is slecht door de bomen langs de weg en automobilisten rijden veel te hard. De tunnel kan me niet snel genoeg komen. Liever vandaag dan gisteren. Er zijn hier al te veel ernstige ongelukken gebeurd."

Andere oplossingen

Directe omwonenden zien een tunnel nog niet echt zitten. Zij vinden dat er wat aan de oversteek moet worden gedaan, maar zien betere oplossingen. Onno Koornstra: "Wij pleiten voor een verlaging van de snelheid naar 60 kilometer per uur. Ook zou er een breder middeneiland op de weg aangebracht kunnen worden."

1,1 miljoen euro

De tunnel kost 1,1 miljoen euro. Hiervan betaalt de provincie acht ton. Voor de gemeente Noordenveld blijft dus drie ton over. Om gladheid in de tunnel te voorkomen wordt speciaal materiaal aangeschaft. De tunnel moet december volgend jaar klaar zijn.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.