Onderzoek klaar: 'Outlet Assen voorziet in behoefte'

ASSEN - Een Factory Outlet Center (FOC) in Assen zal voldoende klanten trekken en omzet halen. Dat staat in een onderzoeksrapport over de mogelijke komst van een outlet, dat vanavond is gepresenteerd.
Volgens het onderzoeksrapport van CityWorks, Strabo en B@S Consultants zijn de negatieve effecten van een outlet voor de bestaande winkels in de regio beperkt. De bouw van een outlet bij het TT Circuit voorziet daarom in een behoefte.
De drie bureaus deden het onderzoek in opdracht van de gemeente Assen en de provincie Drenthe.
42 tot 68 miljoen omzet
Een FOC in Assen kan volgens het rapport exclusief horeca rekenen op een omzet van 42 tot 68 miljoen euro. De klanten wonen voor iets meer dan de helft binnen 30 autominuten rijden. Binnen 60 minuten rijden wonen 2,5 miljoen mensen.
Het plan van F.O.C. Assen BV omvat de bouw van een eerste fase 16.000 vierkante meter winkelvloeroppervlak. In een tweede fase komt daar maximaal 7.500 vierkante meter bij. In totaal komen er 60 tot 80 merkenwinkels en horecavoorzieningen. Het gaat vooral om de verkoop van mode, schoenen, en sportartikelen.
Kleine daling omzet binnenstad en regio
De komst van een FOC zal leiden tot omzetdaling in Assen, maar die is met 5,4 procent aanvaardbaar, stellen de onderzoekers. In de omliggende gemeenten Aa en Hunze, Midden-Drenthe, Tynaarlo en Noordenveld is het omzetverlies ongeveer even groot. In gemeenten als Coevorden en Westerveld is bijna drie procent omzetverlies te verwachten.
Volgens de onderzoeksbureaus stijgt de winkelleegstand in Assen van 17,1 procent naar 18,8 procent. Bevolkingsgroei en versterkte aantrekkingskracht van Assen 'dempen' de toename van de leegstand. De attractiviteit van de binnenstad verandert door het FOC amper, staat in het rapport.
'Reden voor dagtrip'
De onderzoeksbureaus concluderen dat de omzetverdringing aanvaardbaar is. "Dankzij het FOC zullen Assen en de regio voor meer personen reden worden voor een dagtrip of verblijf en zal minder afvloeiing van koopkracht naar buiten optreden."
In het rapport staat dat in de binnenstad van Assen geen leegstaand pand beschikbaar is dat groot genoeg is om alle beoogde merkenwinkels onder één dak te brengen.
Bij TT Circuit
Een locatie bij het TT Circuit is volgens de onderzoekers het meest geschikt vanwege de goede bereikbaarheid voor alle middelen van vervoer. Er moet een bestemmingswijziging van het terrein bij het circuit komen. Daarbij adviseren de drie onderzoeksbureaus om bindende afspraken te maken over "omvang, samenstelling en kwaliteit van het aanbod in uitsluitend FOC-gerelateerde branches".
Wat is een FOC?
Een FOC is een concentratie van winkels waar producenten van merkartikelen hun restpartijen, gedateerde artikelen of producten met een foutje met korting verkopen.
De initiatiefnemers willen een outlet realiseren zoals Batavia Stad in Lelystad. Die werd gebouwd in 2001 en is de oudste van de drie outletcentra van Nederland.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl