Drentse schaapskuddes op Unesco-lijst

ASSEN - De Drentse schaapskuddes komen op de inventarislijst van immaterieel erfgoed. Het gaat om de gescheperde schaapskuddes, dus de kuddes die met een herder rondtrekken.
Op de UNESCO-lijst staan waardevol geachte tradities die niet verloren mogen gaan. Er staan bijvoorbeeld ook onder meer het bloemencorso in Eelde en carbidschieten op.

Opsteker
Voorzitter Albert Kerssies van de Stichting Behoud Drentse Schaapskuddes vindt het een belangrijke opsteker. "Het is een erkenning van het belang van de schaapskuddes. Het zou mooi zijn als het financieel ook wat oplevert, maar dat is nu nog niet zo."

Belangrijk voor natuurbeheer
De Drentse schaapskuddes waren vroeger vooral belangrijk voor de landbouw. "De schapen leverden de mest waarmee het land vruchtbaar werd gemaakt", zegt Kerssies. "Rond 1880 waren er in Drenthe wel 120.000 schapen. Een dorp als Orvelte alleen had toen al drie kuddes."

Tegenwoordig zijn de kuddes vooral belangrijk voor natuurbeheer. "Zonder kuddes zou de heide heel snel dichtgroeien met gras. De schapen houden dat kort. Wat dat betreft zijn schapen nog steeds heel belangrijk", aldus Kerssies.
Meer over dit onderwerp:
schaapskuddes immaterieel erfgoed
Deel dit artikel: