Miljoenenclaim voor Assen vanwege monumentenstatus officierswoningen Oranjestraat

ASSEN - Woningcorporatie Omnia claimt miljoenen van de gemeente Assen, omdat ze in de Oranjestraat verouderde officierswoningen wil aanpakken.
Sinds 2007 hebben de vijftig historische woningen een gemeentelijke monumentenstatus. Daardoor komt Omnia, zo vindt zij als woningbezitter, voor extreem hoge kosten te staan. Ze wil ruim drie miljoen euro van de gemeente.
Vochtproblemen
Wethouder Albert Smit maakte de miljoenenclaim vanavond in de gemeenteraad bekend. Smit deed zijn uitspraken na vragen van de SP-fractie en OpAssen. De partijen willen weten hoe het zit met een oplossing voor de al jaren slepende vochtproblemen in de huizen. De woningen aan de Oranjestraat zijn in 1921 gebouwd voor onderofficieren, omdat er voor hen op de kazerne van Assen geen plek was.
Verzet tegen sloopplannen
Eerder wilde Omnia de woningen slopen, maar buurtbewoners van de Oranjestraat kwamen daartegen met succes in verzet. In 2007 leidde dat tot de gemeentelijke monumentenstatus. Omnia heeft het besluit nog voor de rechter aangevochten, maar die strijd verloren.

Huizen in verval

Omnia wil de straat nu aanpakken, omdat de huizen in zeer slechte staat verkeren. Ze wil de voorgevels van de woningen laten staan. De opknapbeurt kost per huis minimaal 80.000 euro en daarom claimt ze nu een miljoenen van de gemeente.
Volgens wethouder Smit zijn de kosten die Omnia hiervoor berekent veel te hoog. "We hebben hierover verschillende opvattingen. Daar proberen we uit te komen, zonder dat de rechter daar aan te pas hoeft te komen."

Sloop en herbouw goedkoper?

Wethouder Smit vraagt zich ondertussen hardop af of je recht doet aan de monumentale status door de historische voorgevel te laten staan. "Of saneer je toch de hele boel en maak je vervolgens een nieuwbouwplan met identieke voorgevels. Ben je dan niet goedkoper uit?," aldus de wethouder.

Sloop kan wel

Uit de gerechterlijke uitspraak van 2010 blijkt sloop wel mogelijk. Daarin staat letterlijk dat een gemeentelijke monumentenstatus nog niet betekent dat er niet gesloopt mag worden. Voorwaarde is dan wel dat er een concreet sloop- en bouwplan moet liggen, zo zegt de rechter.

Liefst geen cent

Wethouder Albert Smit wil het liefst 'helemaal geen cent steken' in het plan van Omnia voor de Oranjestraat. "Dat is mijn inzet. We moeten maar zien waar we uitkomen."
Een oplossing kan trouwens nog wel een jaar op zich laten wachten, zo vreest Smit. "Want er zit net een nieuw bestuur, dus we zullen weer van voren af aan moeten beginnen. En dat kan zomaar een jaar duren."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.