Rossi: Marquez zit me al sinds de TT van Assen dwars

Het gevecht tussen Rossi en Marquez in Assen werd beslist in de laatste bocht (Rechten: racesport.nl)
Het gevecht tussen Rossi en Marquez in Assen werd beslist in de laatste bocht (Rechten: racesport.nl)
MOTORSPORT - De MotoGP-coureurs en hun teambazen voeren donderdag in aanloop naar de laatste en beslissende race van het seizoen in Valencia spoedoverleg. De FIM, de internationale motorsportfederatie, heeft dat besloten naar aanleiding van de gebeurtenissen tijdens en na de vorige GP op het circuit van Maleisië, toen klassementsleider Valentino Rossi Honda-coureur Marc Marquez van zijn motor tikte.
Sanctie

Door de actie zal Rossi, die nog 7 punten voorsprong heeft op teamgenoot Jorge Lorenzo, in Valencia vanaf de laatste plaats moeten starten. De Italiaan vecht die straf aan en is daarvoor naar het internationaal sporttribunaal, CAS, gestapt.

Open en eerlijke strijd

FIM-voorzitter Ippolito riep de coureurs, kort na de GP van Maleisië, al per brief op een open en eerlijke strijd te voeren om de wereldtitel.

"Sinds de TT wil hij Lorenzo laten winnen"

Volgens Rossi verloopt de strijd al sinds de laatste zaterdag van juni niet eerlijk en is Marquez, die dit seizoen al vrij snel kansloos was voor de wereldtitel, de boosdoener. "Marquez is sinds de TT van Assen boos op mij, omdat hij vond dat hij die race moest winnen. Sindsdien doet hij er alles aan om zijn landgenoot Lorenzo te laten winnen en dus ook de wereldtitel te pakken. Het is net een klein kind die denkt:: als ik niet win, dan win jij ook niet."
De ontknoping tijdens de TT in Assen viel in de allerlaatste bocht. Marquez deed vanuit de tweede positie een ultieme poging om Rossi voorbij te gaan in de Geert Timmer-bocht. Daarbij raakten de coureurs elkaar en moest Rossi door het grind. De Italiaan bleef zitten en Marquez raakte van zijn ideale lijn. Zo kwam Rossi als eerste over de finish.

Geen pre-event persconferentie

Door de ontmoeting tussen de FIM, de coureurs en de teambazen, die achter gesloten deuren zal plaatsvinden, gaat de pre-even persconferentie (traditioneel gehouden een dag voor de eerste trainingen) niet door.
Zondag om 14.00 uur start de laatste race van het seizoen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.