Medicijntester PRA opent nieuw lab in Assen: 'We hebben het pand op de groei gebouwd'

ASSEN - Nergens in Europa worden zoveel nieuwe medicijnen getest als hier in het Noorden van Nederland.
Assen speelt daarin een belangrijke rol. Maar weinig mensen weten dat. In Assen opent deze week een spiksplinternieuw laboratorium de deuren.


PRA Health Sciences

Het bedrijf PRA Health Sciences is de eigenaar van het laboratorium in de Drentse hoofdstad. PRA Health is ooit ontstaan uit Pharma Bio Reseach. Het bedrijf heeft in Drenthe een kliniek in Zuidlaren en een laboratorium in Assen. De kliniek in Zuidlaren gaat verhuizen naar een plek naast het Martini Ziekenhuis in de stad Groningen.


Lees ook:
In Zuidlaren worden nieuwe medicijnen getest op proefpersonen. Van deze deelnemers worden onder andere bloed en urine afgenomen. Deze stoffen worden in Assen geanalyseerd om te kijken hoe de werking van een nieuw medicijn is.

Bewuste keuze

"Wij hebben er bewust voor gekozen om ons nieuwe laboratorium in Assen te bouwen", zegt Peter Ketelaar van PRA. "Ruim tachtig procent van onze medewerkers woont in een straal van twintig kilometer rondom Assen. Het personeel is ontzettend belangrijk voor ons."
Jaarlijks worden er bij PRA in Assen tienduizenden monsters in een laboratorium bekeken voor de pharmaceutische industrie. Van deze nieuwe medicijnen komen er overigens maar heel weinig daadwerkelijk op de markt.

Groei

In Assen werken zo'n 130 mensen bij het bedrijf. Dat worden er in de toekomst hoogstwaarschijnlijk meer. De laatste jaren heeft PRA het vooral druk met testen van medicijnen tegen kanker en de ziekte van Alzheimer. "We kunnen uitbreiden. We hebben het pand op de groei gebouwd".
Donderdag is de officiële opening.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.