Staking bij Draka in Emmen: werknemers leggen minstens 24 uur het werk neer

EMMEN - Werknemers van kabelfabrikant Draka in Emmen hebben vanmorgen het werk neergelegd.
De staking duurt minstens 24 uur. De laatste tijd voerden werknemers van Draka al vaker actie.


Lees ook:
Beter salaris

De werknemers willen onder andere meer loon. Voor bedrijven in de sector kleinmetaal werd vorige maand al een nieuw cao-akkoord gesloten. Maar in de grootmetaal, waar Draka onder valt, gaan de acties onverminderd door.


Lees ook:

Stemming


Volgens Johan Weijenberg van FNV Metaal doet bijna iedereen bij Draka mee aan de staking en wordt er dus helemaal niet gewerkt. Rond acht uur vanochtend stond er honderd man bij de poort van Draka. "Nee niet alle 230 medewerkers, dat komt omdat we in ploegendienst werken", legt staker Brunie Batterman uit. De middagdienst komt waarschijnlijk rechtstreeks naar het hotel om in te schrijven. De mensen die net uit de nachtdienst zijn gekomen, gaan nu eerst naar bed."

Langer staken

De stakers gaan na het verzamelen bij de poort richting het Hampshire Hotel. Daar gaan ze zich inschrijven en stemmen over hoe lang er nog gestaakt gaat worden. "Als ik de geluiden hier zo hoor, zijn de mensen bereid om voor de 48 uur staking te gaan", zegt Batterman.

'Weinig beweging'

"De mensen zijn het zat. Er is weinig beweging. Het personeel begint het vervelend te vinden, dat merk je ook in de fabriek. Met een staking van 24 uur bereiken we de werkgever waarschijnlijk niet."
Stemmen
De stemming zou voor negen uur gebeuren, maar de stemmingsleider is nog niet in Emmen. Hij staat nog bij de staking op een scheepswerf in Kolham. Een aantal medewerkers wacht de stemming niet af en is al vertrokken na het inschrijven. Weijenberg van FNV roept mensen op te blijven.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.