Welke buur moet je te vriend houden? De Quote 500 is uit

ZUIDLAREN - Het lijstje van Nederlandse superrijken is weer opgesteld. De jaarlijkse Quote 500 heeft dit jaar ook een overzicht van de rijkste per gemeente.
Een goede buur is beter dan een verre vriend: een buurman met diepe zakken en voldoende liquide middelen is misschien nog wel beter. Daarom hier een overzicht:

Broers bovenaan
De meest vermogende Drenten en meteen de rijksten van hun gemeente Tynaarlo zijn de broers Rob en Eric Wagenborg. Volgens de redactie van Quote is hun vermogen flink gedaald, maar staat de redersfamilie toch nog voor 270 miljoen in de boeken. Ze staan daarmee ook hoog in de top 500, op plek 65.

Assen
Wil je in Assen bovenaan het lijstje komen, moet je ergens meer dan 170 miljoen euro vandaan weten te halen. Voor dat bedrag staat nu Bert Ziengs in de Quote 500. Het vermogen van de oud-schoenenverkoper, die nu zijn geld uit gebouwen en vastgoed haalt, kan volgens het tijdschrift nog wel eens hoger zijn. Ziengs staat op plek 118 op de landelijke lijst.

Hoogeveen
Tiemco Kroezen is de koning van de geldberg in Hoogeveen. Quote noemt meerdere bv's, maar presenteert Kroezen vooral als keukenboer. Dat zou hem toch 105 miljoen en een landelijke 196e plek brengen.

Westerveld
In Darp woont de meest vermogende man van Westerveld. 94 miljoen zou Hans Huisinga volgens het blad waard zijn. De reder bezet daarmee een 222e plek op de landelijke lijst.

De Wolden
In Ruinerwold, gemeente De Wolden, woont de enige Drentse vrouw die zich 'rijkste van de gemeente' mag noemen. Margreta Moret-Wessels Boer wordt geschat op 67 miljoen euro. De redactie van Quote spreekt ook haar zorgen uit over de toekomst van haar eigendommen. Moret-Wessels Boer is grootgrondbezitter. Er zijn in Nederland maar 327 mensen met meer vermogen.

Emmen en Noordenveld
Van de overige gemeenten is niemand vermogend genoeg om de top 500 te halen. Om die lijst te halen moet je 41 miljoen meebrengen. Daar zal Jan Brands uit Emmen verder maling aan hebben. De Quote schat hem evengoed nog op een bedrag tussen de 26 en 30 miljoen. Ook Jaap van Zuijlekom staat in die categorie. De ondernemer uit Nietap is hiermee de rijkste van de gemeente Noordenveld.

Borger-Odoorn en Midden-Drenthe
De gemeenten Borger Odoorn en Midden-Drenthe gaan gelijk op waar het hun rijkste inwoner betreft. Zowel Henk Hepping uit Beilen als Frits Aalbers uit Nieuw Buinen zijn geschat op 21 á 25 miljoen.

Coevorden
Twee rijken uit Coevorden hebben de landelijke lijst ook niet gehaald. Het vermogen van 16 tot 20 miljoen per persoon was voor Hinke Bakker en Frans Hagel ontoereikend. De heren die hun geld verdienen met voorzieningen voor olie- en gasboringen zijn bekend in de voetbalwereld. Bakker zit in het bestuur van FC Emmen en hun bedrijf sponsort ook een amateurclub in Coevorden.

Aa en Hunze en Meppel
Wie in Gieten woont moet misschien de banden eens aanhalen met Weite Oldenziel. Hij zou tussen de 11 en 15 miljoen euro waard zijn. Net als Jan Boom uit Meppel.

Wie zijn de allerrijksten van Nederland? Bekijk de lijst hier.
Deel dit artikel: