Vernieuwing in Hunebedcentrum Borger: 'We gaan voor de 100.000 bezoekers'

BORGER - Een compleet nieuwe expositie, meer beleving en meer educatie. Dat zijn de belangrijkste ingrediƫnten in het Masterplan voor het Hunebedcentrum dat vandaag is gepresenteerd. Het plan moet leiden tot meer bezoekers.
Voorzitter Tryntsje Slagman presenteerde het toekomstplan aan gedeputeerde Henk Brink en wethouder Albert Trip van de gemeente Borger-Odoorn. Het is de bedoeling dat de overheden gaan meebetalen aan het plan, dat een eenmalige investering vergt van twee miljoen euro.

Beleven
Volgens Slagman is het na tien jaar tijd voor vernieuwing. "De permanente expositie is er sinds 2005 en de tijden zijn veranderd. Mensen willen steeds meer beleven, in plaats van alleen kijken. Ze willen meedoen, op knoppen drukken. We hebben ons afgevraagd hoe we bij de tijd blijven."

Directeur Hein Klompmaker van het Hunebedcentrum is al druk bezig met het ontwikkelen van de nieuwe expositie. "Ik denk bijvoorbeeld aan de vondsten die bij Dalfsen zijn gedaan. Die geven veel nieuwe informatie, waar we op een interactieve manier iets mee kunnen doen."

Klompmaker vindt ook dat het naastgelegen hunebed, het grootste van ons land, een prominentere rol moet krijgen. Verder wil het Hunebedcentrum een nieuwe entree en wordt de parkeerplaats verbeterd. De ambitie is om de grens van jaarlijks 100.000 bezoekers te doorbreken. "Daar gaan we voor!"

Toffe uitspraak
Gedeputeerde Henk Brink deed geen uitspraken over een extra financiële bijdrage van de provincie, die nu jaarlijks 80.000 euro bijdraagt. Wel beloofde Brink om zich sterk te maken voor betere bewegwijzering, onder andere langs de N34, zodat bezoekers het Hunebedcentrum beter kunnen vinden. Hein Klompmaker noemde dat 'een toffe uitspraak'.
Deel dit artikel: