Herinrichting Bargerveen moet voor economische impuls zorgen

WEITEVEEN - Een schaapskooi met duizend schapen, daarbij een horecavoorziening en een knooppunt van fiets- en wandelpaden. Dat is een greep uit de plannen die er liggen voor het natuurgebied Bargerveen.
Het Bargerveen ligt ongeveer tussen de dorpen Zwartemeer, Weiteveen en Nieuw-Schoonebeek. Dat er iets moet gebeuren aan het gebied is duidelijk. Het hoogveen loopt langzaam leeg. Daarom worden op drie plekken waterbuffers aangelegd om het waterpeil op orde te houden. Maar de bestuurscommissie Bargerveen Schoonebeek wil meer.

Subsidies
"Alle subsidies die er zijn gooien we op een hoop zodat we met dat geld, en dan gaat het om miljoenen, veel meer kunnen doen." vertelt Nynke Houwing.

Ze wil het gebied een economische impuls geven. "We leggen een knooppunt aan met fiets- en wandelpaden en er is ruimte voor horeca. Want behalve de natuur zijn er weinig voorzieningen."

De bestuurscommissie heeft wel haast. Binnen twee jaar moet met de herinrichting begonnen zijn, anders raken zij een deel van de subsidie kwijt.

Bevolking kan plannen indienen
De bevolking van het gebied is uitgenodigd om mee te denken. De mensen mogen hun ideeën indienen. Te denken valt aan een bijzondere route of een theehuisje aan de rand van het Bargerveen.

Samenwerking met Duitsland
Dankzij een Europese subsidie wil gedeputeerde Henk Jumelet meer samenwerken met Duitsland. Het Bargerveen ligt namelijk voor een groot deel op Duits grondgebied. "Door samen te werken kunnen we de regio versterken en wordt het aantrekkelijk om hier te komen."

Iemand die erg blij is met de herinrichting is boswachter Jans de Vries van Staatsbosbeheer. "Toen ik hier 36 jaar geleden begon, was er nog niets. Geen waardering en draagkracht. Nu is er eindelijk ruimte voor herstel van het gebied."

Aangepaste fietspaden
De boswachter is door een spierziekte slecht ter been. Met een aangepaste scootmobiel op rupsbanden kan hij toch het gebied in. Hij zet zich al jaren in om fietspaden aan te leggen en te verbreden zodat mindervalide mensen ook van de natuur kunnen genieten.

"Het geeft een stuk dankbaarheid dat die mogelijkheid er is. Het geeft het gevoel er weer bij te horen." Als de herinrichting, die volgens planning volgend jaar zomer begint, klaar is, kunnen ook mindervalide mensen terecht in het Bargerveen.
Meer over dit onderwerp:
Bargerveen Weiteveen Gemeente Emmen Natuur
Deel dit artikel: