Brink in Assen verandert in stadsplein met terrassen, fontein en groen

ASSEN - 't Is een jaar later dan gepland. Maar in Assen gaat de Brink volledig over de kop. Auto's verdwijnen daar en er komt een stadsplein met terrassen, bankjes, een bijzondere fontein en veel groen.
Vanavond is er nog een informatieavond voor omwonenden. Maar de schop is al wel de grond in. Aanvankelijk zou de herinrichting al een jaar eerder gebeuren. Maar het plan moest eerst archeologisch getoetst worden, omdat in het historische stadshart gegraven wordt.

Beter aansluiten

Na de herinrichting moet dit deel van de stad volgens wethouder Maurice Hoogeveen een aantrekkelijker verblijfsgebied worden. "We laten het beter aansluiten op de binnenstad. Het is ons opgevallen dat mensen, die nu het Drents Museum uitkomen, maar moeilijk het gezellige deel van de stad kunnen vinden met de terrassen en winkels. Nu lopen ze meestal de Torenlaan in en dat is niet de bedoeling, want dan loop je er juist van weg. We willen ze meer de binnenstad in hebben."

Auto in de ban

De auto's die nu nog via de Brinkstraat naar de Brink rijden, gaan in de ban. Het gebied wordt autoluw en de tientallen parkeerplaatsen verdwijnen. Voor kort parkeren zijn al enkele nieuwe parkeerplaatsen aangelegd naast het vroegere Huis van Bewaring. "Maar voor de rest kunnen mensen hun auto kwijt in onze parkeergarages", aldus Maurice Hoogeveen.

Bijzondere fontein

Op dit moment wordt er al druk gewerkt in het gebied. Muurtjes en andere obstakels verdwijnen, zodat het gebied één geheel wordt en de fietsroute voor het museumgebouw langs krijgt al de nieuwe kleur stenen.
Verder komt er op het autoluwe plein meer groen en er staan straks zitbankjes bij een speciale fontein. "Die spuit niet omhoog, maar horizontaal. Op warme dagen kan dit voor kinderen een leuke uitdaging zijn, terwijl de ouders daar lekker op het terras zitten", vertelt Hoogeveen.

Klaar voor TT?

Totale kosten van het plan zijn acht ton. De gemeente streeft ernaar het nieuwe stadsplein klaar te hebben voor het TT-festival eind juni. "Maar of we dat ook echt gaan redden, dat is nog de vraag. Dat is afhankelijk van het winterweer. Het is namelijk een hele klus en als er een strenge winter komt, hebben ze zomaar vertraging. Maar we doen ons best", zegt Hoogeveen.
Als het toch niet lukt, is het volgens de wethouder ook geen probleem. "Ruimte voor het TT Festival komt daar zeker. Dan moeten we later de werkzaamheden maar afmaken."

Overlast

Overlast van lawaai en verkeershinder zal er ook zijn, erkent wethouder Hoogeveen, vooral omdat Assen op meerdere plekken bezig is. "We maken de stad fraaier en dat zal hier en daar tot overlast leiden, maar we krijgen er wel iets moois voor terug", besluit Hoogeveen.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.