Oorlogsheld Swart krijgt weer gedenkteken in Meppel

MEPPEL - Hij is de enige militair die bij Meppel het leven liet, toen op 10 mei 1940 de Duitsers ons land bezetten. Daarom krijgt Anne Willem Swart opnieuw een gedenkteken aan de rand van de wijk Oosterboer, op de plek waar hij sneuvelde.

Vier Meppelers, Ebel Zandstra, Wiecher Ponne, Joop Stokkers en Albert van Aalderen, zijn bijna een jaar bezig geweest om het gedenkteken te realiseren. Op 16 november is de onthulling. "Dat is 75 jaar nadat het eerste monument voor Swart op de roomskatholieke begraafplaats in Meppel werd opgericht", zegt Stokkers.
Oorlogsheld
Dat monument verdween toen Swart in 1985 werd herbegraven op het ereveld op de Grebbeberg. "Niemand weet wat er precies met dat oude monument is gebeurd", zegt Zandstra. "Maar wij vonden dat een oorlogsheld voor Meppel toch zijn gedenkteken moet hebben."
Grof geschut
Op 10 mei 1940 hield sergeant Swart met een aantal collega-militairen de oprukkende Duitsers tegen. Tot het moment dat de bezetters met zwaar geschut de provisorische bunker onder vuur namen. Een voltreffer doodde Swart.
Geadopteerd
Het monument wordt maandag 16 november onthuld door leerlingen van de groepen 7 en 8 van de Anne Frankschool en de Oosterboerschool. Deze leerlingen hebben het gedenkteken geadopteerd en zullen het in de toekomst onderhouden. Bij de onthulling zullen ook familieleden van Anne Willem Swart aanwezig zijn.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.