Actium steekt tientallen miljoenen in nieuwbouw en renovatie in Assen

Woningcorporatie Actium (archieffoto RTV Drenthe)
Woningcorporatie Actium (archieffoto RTV Drenthe)
ASSEN - Woningcorporatie Actium steekt komend jaar bijna 26 miljoen euro in renovatie en nieuwbouw van huurwoningen in Assen. Ook in 2017 gaat meer dan 25 miljoen naar sloop, nieuwbouw en renovatie.
De woningcorporatie bouwt volgend jaar voor 13,6 miljoen euro nieuwe huurwoningen. Het gaat dan om Assen-Oost, waar tachtig gezinswoningen en appartementen komen als vervangende nieuwbouw.
Aan Het Kanaal bouwt Actium 44 huurappartementen. Die komen op de plek van gesloopte portiekwoningen en van voormalig café De Pimpelaer.
Groot onderhoud
Actium stopt in 2016 ruim twaalf miljoen euro in renovatie van huurwoningen. Dit is voor groot onderhoud, vervanging van keukens en het nemen van energiezuinige maatregelen.
Het gaat om ruim honderd huizen in de Oude Molenbuurt vlakbij de binnenstad.
Het jaar daarop sloopt Actium in deze buurt ook nog eens tachtig verouderde woningen, die niet meer opgeknapt kunnen worden. Wat ervoor terugkomt, is nog niet bekend.
In 2017 ook sloop en renovatie
Voor 2017 heeft Actium ook voor ruim 25 miljoen euro aan investeringsplannen, waarvan de helft voor nieuwbouw. Daaronder valt onder meer het vervangende nieuwbouwplan voor de te slopen huizen in de Oude Molenbuurt.
Groot onderhoud in De Lariks
In de wijk De Lariks wil de corporatie begin 2017 aan de slag met groot onderhoud aan ruim honderd eengezinswoningen. De huizen worden energiezuiniger gemaakt en badkamer, keuken en toiletten aangepakt. In overleg met buurtbewoners komt er een renovatieplan. Actium houdt hierover deze maand inloopavonden.
Ook bouw in Kloosterveen?
Volgens manager Marcel van Halteren van Actium was de corporatie de laatste jaren vooral gericht op verbetering en vervanging van de bestaande woningvoorraad in de stad. Maar op termijn ook weer bouwen in de buitenwijken, zoals in Kloosterveen, sluit hij niet uit. "We hebben door de verhuurdersheffing van het Rijk en de financiële gevolgen ervan, even pas op de plaats moeten maken. Maar onze financiële positie is inmiddels zo verbeterd, dat we in de toekomst de bouw van huurwoningen in uitbreidingswijken niet uitsluiten."
Wethouder wil zelf bouwen
De gemeente Assen heeft het afgelopen jaar zelf 30 goedkopere huurwoningen gebouwd in Kloosterveen, omdat Actium dit niet kon doen door de financiële onzekerheid. Wethouder Albert Smit wil zelf nog meer huizen realiseren. Veel raadsfracties vragen zich af of de gemeente dat wel moet doen, vooral nu de markt weer aantrekt.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.