Twaalfduizend jaar oud voedsel nog steeds gezond

EMMEN - Wat moet je eten om gezond te blijven? De discussie over wat gezond is en wat niet, is opgelaaid na nieuwe adviezen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Gezondheidsraad.
Mannen mogen maximaal één glas alcoholische drank in plaats van twee en bewerkt vlees staat op dezelfde lijst als asbest en kun je dus beter niet eten. "Je valt niet in een keer dood neer als je een keer zondigt. Het gaat over patronen, over hoe je dag in dag uit eet", zijn de enigszins geruststellende woorden van hoogleraar voeding in de geneeskunde Gea Navis.
Oude steentijd
Voedingsdeskundige Willeke Linneman uit Emmen denkt dat het antwoord ligt in het paleolithicum, oftewel de oude steentijd. "Tienduizend jaar geleden gingen we op vaste plekken wonen en graan en zuivel eten. Ons lichaam is daar nog steeds niet aan gewend," zegt Linneman.
De voedingsdeskundige schreef twee boeken met recepten uit de oertijd. Een boek vol met onbewerkt en vers eten. Precies zoals de gezondheidsartsen en de gezondheidsraad voorschrijven.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl