Werkstraf geëist voor dodelijk ongeval na losgeschoten aanhanger

Een man uit Assen hoorde 150 uur taakstraf en een jaar rijontzegging tegen zich eisen (Rechten: archief RTV Drenthe)
Een man uit Assen hoorde 150 uur taakstraf en een jaar rijontzegging tegen zich eisen (Rechten: archief RTV Drenthe)
BEILEN - Een 36-jarige man uit Assen hoorde vandaag onder andere honderdvijftig uur taakstraf tegen zich eisen. Op 2 april schoot een zware aanhanger los van zijn rijdende auto. De aanhanger belandde op de andere baan, waardoor een echtpaar er frontaal op botste.
De man raakte zwaar gewond en overleed later in het ziekenhuis in Groningen. Ook de vrouw raakte gewond, maar overleefde het ongeval wel.

Niet goed vast

De 36-jarige man had een aanhanger geleend van een vriend uit Beilen. Hij reed ermee terug naar Assen toen hij gerammel hoorde. Hij stopte om te controleren, gaf een trap tegen de koppeling en was ervan overtuigd dat alles goed vast zat.

Een steigerend paard

Even later op de Eursing, net buiten Beilen, bleek dat allerminst het geval. De 700 kilo zware aanhanger schoot los en belandde op de andere weghelft. Een tegemoetkomende Ford, met daarin het echtpaar, kon de aanhangwagen niet meer ontwijken. 'Het leek alsof er een steigerend paard op ons afkwam', zei de vrouw in haar slachtofferverklaring.

Te onvoorzichtig

Als het aan de officier van justitie ligt, is de Assenaar te onvoorzichtig geweest. Ze eiste daarom een taakstraf van 150 uur en een jaar ontzegging van het rijbewijs. Het fatale ongeluk was de verdachte ook niet in de koude kleren gaan zitten. Hoewel hij zelf de overtuiging had dat de aanhanger goed vastzat, verweet de aanklager hem dat hij dit beter had moeten controleren. 'Je kunt dit bij zo'n aanhanger alleen checken als je het neuswiel omhoog en omlaag draait. Dat heeft hij niet gedaan.'
De rechtbank in Groningen doet over twee weken uitspraak.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.