Zorg bij redacties regionale omroepen over toekomst

ASSEN - De gezamenlijke redactieraden van de regionale omroepen, waaronder die van RTV Drenthe, maken zich grote zorgen over het behoud van de regionale identiteit en journalistieke onafhankelijkheid.
Dat schrijven de redactieraden in een brief aan de Tweede Kamercommissie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
Samenvoeging administratieve taken
Vanwege bezuinigingen worden de omroepen vanaf 2017 op een andere wijze georganiseerd en bestuurd en gaan ze nauwer samenwerken. De Regionale Publieke Omroep (RPO) - zoals de nieuwe organisatie gaat heten - gaat de administratieve taken van de omroepen samenbrengen en wil op die manier de voorgenomen bezuinigingen van zeventien miljoen euro opvangen.
De redactieraden zijn tevreden over het besluit om de afzonderlijke omroepen te laten bestaan. Tegelijkertijd is het volgens hen niet duidelijk genoeg wie zeggenschap krijgt over datgene wat de omroepen afzonderlijk mogen uitzenden. Dat raakt zowel de identiteit als de onafhankelijkheid van de omroep, zo vrezen zij.
Autonome redactie
De redactieraden vragen meer garanties uit Den Haag. Bijvoorbeeld bij de aanstelling of het ontslag van hun eigen hoofdredacteur. "Een autonome redactie in de regio heeft recht op een autonome hoofdredacteur die geen marionet wordt van het centrale bestuur", schrijven de redactieraden. Ze willen dat de hoofdredacteur ook vanuit de regio wordt benoemd en niet uitsluitend door een landelijk bestuur.
Vergadering
De Tweede Kamercommissie praat komende maandag met staatssecretaris Sander Dekker (VVD) over de toekomst van de regionale omroepen en het nieuwe regionale mediabeleid.
Het is de bedoeling dat RTV Drenthe, RTV Noord en Omrop Fryslân bestuurlijk in een Noordelijk cluster worden ondergebracht met één directeur en een hoofdredacteur per omroep.