Drentse piloot eist weer rondvluchten te mogen verzorgen

Piloot Edwin Bisschop wil weer commerciële rondvluchten uitvoeren (Rechten: Lourens Looijenga/RTV Drenthe)
Piloot Edwin Bisschop wil weer commerciële rondvluchten uitvoeren (Rechten: Lourens Looijenga/RTV Drenthe)
OUDEMOLEN - Piloot en luchtvaartondernemer Edwin Bisschop uit Oudemolen hoopt dat hij snel toestemming krijgt om weer commerciële vluchten boven Drenthe en omstreken te kunnen maken.
Dat bleek tijdens een rechtszaak voor de Raad van State in Den Haag.

Veel eisen voor rondvluchtbedrijven

Sinds enkele jaren moeten rondvluchtbedrijven een Air Operator Certificate (AOC) hebben. Daarmee kunnen hun klanten erop vertrouwen dat ze in een veilig vliegtuig stappen met een betrouwbare piloot aan het stuur. Maar het aanvragen van een AOV kost ruim 50.000 euro. Bovendien moet een rondvluchtbedrijf een directeur vliegveiligheid en een vliegkwaliteitsmanager in dienst hebben. Voor kleine bedrijfjes is dat niet te betalen.

Dwangsom

Vanwege de regelgeving durft Bisschop sinds 2013 al niet meer tegen betaling rond te vliegen met bijvoorbeeld mensen die hun huis, een Drents dorp of de natuur vanuit de lucht willen fotograferen. De Luchtvaartinspectie dreigde met een dwangsom van 10.000 euro per vlucht met een maximum van twee ton.
‘Daar kan ik niet tegenop vliegen, dat risico durf ik niet aan en daardoor ligt mijn luchtvaartbedrijfje al twee jaar plat,’ aldus Bisschop bij de Raad van State.

'Braafste jongetje van de klas'

Volgens Bisschop en zijn advocaat past Nederland de nieuwe Europese luchtvaartregels veel te streng toe. Ons land zou daarmee het braafste jongetje van de klas zijn. Door dat strikte beleid zijn de afgelopen jaren bijna alle van de 35 rondvluchtbedrijfjes in Nederland verdwenen.

Te recht in de leer?

Het lijkt dat de Raad van State het ministerie van Infrastructuur en Milieu, waar de inspectie onder valt, ook iets te recht in de leer vindt. Rechter en staatsraad J. van de Gronden wees tijdens de zitting op een uitzonderingsbepaling in de Europese Luchtvaartverordening, waarbij Bisschop eventueel met maximaal zes personen zogenoemde werkvluchten kan uitvoeren. Dat mogen alleen mensen zijn die voor hun werk of een bepaalde activiteit een vlucht boeken, bijvoorbeeld een makelaar of de eigenaar die een landhuis van bovenaf wil fotograferen.

Schadeclaim

Mocht de Raad van State de Luchtvaartinspectie op de vingers tikken dan wil de Drentse piloot een forse schadeclaim bij het ministerie indienen. Bisschop eist dan geld omdat hij twee jaar lang opdrachten en aanvragen moest afwijzen.
De Raad van State doet over enkele weken uitspraak.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.