Maandag om 12 uur een minuut stilte voor Parijs

ASSEN - Maandag wordt om 12.00 uur in de hele Europese Unie een minuut stilte in acht genomen voor de slachtoffers van de aanslagen van Parijs. Dat hebben de EU-leiders vandaag besloten, zo heeft de unie gemeld.
Eerder vandaag liet premier Mark Rutte al weten dat op alle overheidsgebouwen de vlag maandag halfstok zal hangen. In een gemeenschappelijke verklaring stellen de EU-leiders dat zij de terreurdreiging samen het hoofd bieden "met alle noodzakelijke middelen".

Gewonde Nederlanders
Bij de aanslagen in Parijs zijn drie Nederlanders gewond geraakt. Een van hen is licht gewond, de andere twee zwaar. Dat heeft Bert Koenders, minister van Buitenlandse Zaken, vandaag gezegd. Er zijn gisteravond zeker 129 doden gevallen. Dat heeft openbaar-aanklager François Molins van Parijs gezegd tegen de krant Le Figaro. Er zijn 352 mensen gewond geraakt. Van hen zijn er 99 in kritieke toestand, aldus Molins. Er zijn zeven terroristen gedood. Onder de dodelijke slachtoffers zijn zeker vijf buitenlanders: twee Belgen, een Portugees, een Spanjaard en een Brit.

Lees ook: Tichelaar stuurt brief naar burgemeester Parijs: 'De terroristische aanslagen zijn laf en schokkend'

Beschamende daad
"Alles wat op Europees niveau gedaan kan worden om Frankrijk veilig te maken, zal worden gedaan", aldus de EU-leiders. "Frankrijk is een grote en sterke natie. Haar waarden van vrijheid, gelijkheid en broederschap inspireerden en inspireren de Europese Unie", stellen de staats- en regeringsleiders. "Deze beschamende daad van terrorisme zal alleen het tegendeel bereiken van waarvoor ze bedoeld was: verdelen, angst inboezemen en haat zaaien. Het goede is sterker dan het kwaad."
Meer over dit onderwerp:
Parijs aanslagen minuut stilte halfstok
Deel dit artikel: