Asielzoekers in Oranje bang na aanslagen Parijs: 'Het gaat vast vaker gebeuren'

ORANJE - De aanslagen in Parijs zijn ook het gesprek van de dag in de vluchtelingenopvang in Oranje.
"Wij hadden gisteren een barbecue hier, dan heb je alle tijd om met die jongens te praten. Het leeft bij iedereen. Ze praten er allemaal over", zegt Jan Voortman van Kwekerij Voortman in Oranje. "Die mensen komen hier naar toe omdat het daar onveilig is en dan in een keer heb je hier aanslagen. Er zijn erbij die zeggen: dat gaat vast vaker gebeuren."
IS-aanhangers in Oranje?
Volgens een aantal asielzoekers in Oranje zitten er tussen de vluchtelingen ook IS-aanhangers. Voortman: "Die jongens zeggen gewoon dat die er tussen zitten, daar ontkom je niet aan. Ze hebben geen oranje vestje aan, dus je kunt ze niet herkennen."
Nur Alahmar is één van de asielzoekers in Oranje en hij heeft te maken gehad met een IS-aanhanger: "Hij heeft mij gestoken en wilde mij vermoorden. Hij vertelde dat hij aanhanger van IS is en dat hij mijn hoofd wilde afhakken." De asielzoeker uit Irak werd veroordeeld tot een maand celstraf.
Screening
Volgens Alahmar moet de screening van de vluchtelingen beter: "Ze laten nu iedereen binnen. En je moet leren van het verleden."

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.