Onvoldoende aanmeldingen voor glasvezel in Midden-Drenthe, project gaat wel door

Midden-Drenthe lijkt glasvezelinternet te krijgen (Rechten: pixabay.com)
Midden-Drenthe lijkt glasvezelinternet te krijgen (Rechten: pixabay.com)
SMILDE - In Midden-Drenthe hebben net niet voldoende mensen zich aangemeld voor glasvezel. Toch is Peter de Vries, projectleider van initiatiefnemer Sterk Midden Drenthe, ervan overtuigd dat het snelle internet er komt.
was de deadline voor de aanmeldingen. 65 procent van de huishoudens in de gemeente moest zich voor middernacht hebben aangemeld. Maar op dit moment staat de teller op 62 procent.

'Goede hoop'

De Vries heeft er vertrouwen in dat het percentage nog iets hoger wordt. "Veel van onze ambassadeurs hebben gisteren nog papieren en digitale aanmeldingen ontvangen die nog geteld moeten worden. En als ik kijk naar hoeveel aanmeldingen er afgelopen week nog zijn binnengekomen, dan heb ik goede hoop."

Langs de deuren

In september gingen raadsleden, een wethouder en ambassadeurs nog langs de deuren in de gemeente om mensen aan te sporen zich bij het initiatief aan te sluiten. Toen was nog 20 procent aan inschrijvingen nodig.

'Geen man overboord'

Midden-Drenthe telt ongeveer 5500 huishoudens. "Die drie procent die we hierop tekort komen, waar hebben we het over?", vraagt De Vries zich af. "Dat zijn 150 tot 200 huishoudens. Wat mij betreft is nu niet direct een man overboord."

Rendabel

Sterk Midden Drenthe heeft zichzelf het percentage van 65 procent opgelegd. Volgens eigen onderzoek is internet via glasvezel dan op de langere termijn rendabel. "Het zou daarom fijn zijn als nog enkele huishoudens zich de komende uren alsnog aanmelden. Wij kijken niet op enkele uren", aldus de projectleider.
Het aanleggen van glasvezel in Midden-Drenthe kost ongeveer 14 miljoen euro. "Dat is ongeveer 2.500 euro per huishouden", rekent De Vries voor. "Maar daar vallen ook huishoudens onder die ver in het buitengebied liggen. En vooral de kosten voor die huishoudens zouden anders enorm zijn."

'Aanleg kan over half jaar beginnen'

De komende periode gaat Sterk Midden Drenthe in gesprek met aannemers en kijken wat de definitieve kosten zijn. Vervolgens moet er gekeken worden met de provincie en banken naar de financiering van het plan. Als dit allemaal volgens schema verloopt, kan volgens De Vries over een half jaar worden begonnen met de aanleg van glasvezel.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl