Strijd tegen kindermishandeling krijgt extra impuls door lessen op RSG Wolfsbos in Hoogeveen

HOOGEVEEN - Met speciale lessen voor leerlingen van het middelbaar onderwijs bindt justitie de strijd aan tegen kindermishandeling en seksueel misbruik.
Vanochtend stond officier van justitie Sanne Kromdijk voor de klas op het RSG Wolfsbos in Hoogeveen. Dit in het kader van de Week tegen Kindermishandeling.

Alleen lessen in Hoogeveen

Het RSG Wolfsbos vindt het belangrijk mee te doen aan deze Week tegen Kindermishandeling om kinderen goed te informeren over deze belangrijke maatschappelijke problemen. De school is dit jaar de enige waarop een officier van justitie les geeft.

Eén kind per klas

Volgens het Openbaar Ministerie worden in Nederland 119.000 kinderen per jaar mishandeld en is dat omgerekend één kind per klas. Dat aantal is veel te hoog, zegt officier van justitie Kromdijk. Volgens haar kan iedereen in de buurt van mishandelde kinderen signalen opmerken en in actie komen. "Daarnaast is het heel belangrijk dat de kinderen zelf bewust worden van wat ze zelf kunnen doen wanneer ze slachtoffer zijn van kindermishandeling," aldus Kromdijk.

Mishandeling ter sprake

De leerlingen die vandaag les kregen van de officier van justitie zeggen het wel lastig te vinden om de mishandeling van een vriendje of vriendinnetje ter sprake te brengen, vooral als die dat zelf niet wil. Toch zeggen de meeste leerlingen wel het aan de eigen ouders te melden.

Veilig Thuis

De Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst Drenthe, de GGD, probeert slachtoffers van kindermishandeling te helpen. Daarvoor is de organisatie Veilig Thuis opgezet. Daar kunnen kinderen met problemen, eventueel anoniem, terecht met allerlei vragen.
De officier van justitie over de lessen:

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.