Wat gaat de stichting met de opgekochte Willibrordkerk in Borger doen?

BORGER - Wat gaat de stichting die de Willibrordkerk voor een symbolisch bedrag van een euro van de gemeente mag kopen, met de kerk doen?
"Ten eerste gaan we de kerk goed onderhouden en goed beheren", zegt Henk Eggens van de stichting. De stichting tot behoud en beheer van de kerk probeert het kerkgebouw sinds 2013 in stand te houden.

Lees ook: Borger-Odoorn wil Willibrordkerk voor een euro verkopen

Waar gaat de stichting het onderhoud van betalen?

"De kosten moeten uit de exploitatie komen. Borger heeft een geweldig mooi plein gekregen. Ik zie ontzettend veel mogelijkheden", legt Eggens uit. "Er komt ook een cultuurpodium waar een gedeelte horeca bij is. Dat moeten we goed gebruiken en daar moeten we activiteiten organiseren om te zorgen voor inkomsten voor het onderhouden en beheren van de kerk."

'Plek waar iedereen toegang tot heeft'
"Maar ook gaan we ervoor zorgen dat het een plek wordt waar iedereen toegang tot heeft. Wij hebben ervoor gekozen er een culturele component aan te geven, om een breed draagvlak te creëren. Het is een prachtig gebouw zo middenin Borger, dat goed behouden moet worden", vertelt Eggens.

'Een euro is niet heel veel'
Wethouder Ton Souverein van de gemeente Borger-Odoorn noemt de verkoop van de kerk bijzonder. "Het is een mooi moment. Een euro is niet heel veel, maar er zitten best wat beheerslasten aan en het kost inspanning. Als gemeente hebben we niet de taak om het vastgoed te beheren en te onderhouden", zegt Souverein. "Maar het is wel een monument dat het verdient om goed onderhouden te worden."