Gemeenten beschuldigen Kamp van ondemocratisch proces windpark

EXLOO/GIETEN - De gemeenten Aa en Hunze en Borger-Odoorn stappen naar de rechter omdat ze het niet eens zijn met minister Kamp van Economische Zaken. Hij wil de besluitvorming over het windpark De Drentse Monden en Oostermoer op nationaal niveau regelen, maar de gemeenten vinden dat ondemocratisch.
De discussie tussen de minister en de gemeenten gaat over de zogenoemde Rijkscoördinatieregeling. Met die regeling kan de nationale overheid de regie over lokale projecten overnemen van provincies en gemeenten, als het een project van nationaal belang is. De gemeenten spannen nu een kort geding aan tegen het Rijk om het toch lokaal te kunnen bepalen waar de windmolens komen.

Ondemocratisch
In het proces trekken de gemeenten Borger-Odoorn en Aa en Hunze gezamenlijk op. Co Lambert, wethouder in Aa en Hunze: "De Rijkscoördinatieregeling is een ondemocratisch instrument dat volgens ons ten onrechte wordt toegepast op het windpark Drentse Monden en Oostermoer."

Lees ook: Minister Kamp: Geen reden om regie windparken terug te geven aan gebied

Honderd megawatt
Volgens het Rijk gaat het om een project van meer dan honderd megawatt en valt het windpark daarom onder de nationale regeling. De gemeenten zeggen dat het gaat om drie losse initiatieven, die het Rijk niet zomaar bij elkaar op had mogen tellen om boven die norm van honderd megawatt te komen.

Lees ook: Borger-Odoorn en Aa en Hunze zetten strijd tegen windmolens voort met rechtszaak
Lees ook: Provincie wil plaatsing windmolens Veenkoloniën van Rijk overnemen

Verplicht aan inwoners
Freek Buijtelaar, wethouder in Borger-Odoorn zegt dat hij het een oneerlijk proces vindt voor de inwoners van de gemeenten als het windpark nationaal geregeld wordt. “Wij maken ons hard voor een eerlijke besluitvorming waarin de belangen van de inwoners volwaardig worden meegenomen”, zegt Buijtelaar.