Asielzoekerskinderen leren Nederlands op reguliere school in Hoogeveen

HOOGEVEEN - Geen school in het asielzoekerscentrum, maar kinderen lesgeven op een reguliere school. Op obs 't Kienholt in Hoogeveen is een speciale vleugel ingericht voor asielzoekerskinderen.
De kinderen van het asielzoekerscentrum in de voormalige gevangenis Grittenborgh krijgen geen les tussen de andere kinderen van 't Kienholt.
Nederlands leren
"Ze zitten in aparte klassen, omdat het onderwijs anders is dan regulier onderwijs. Alles staat in het teken van het leren van de Nederlandse taal", legt directeur Henny Baas uit. "Deze kinderen hebben het een en ander meegemaakt. Dus de veiligheid staat voorop: de sfeer en het vertrouwen in de klas. Het zijn kinderen die beschadigd zijn en de veiligheid extra nodig hebben."
Buiten spelen
Volgens Baas komen de kinderen wel met elkaar in aanraking. "Tijdens de pauze 's ochtends spelen ze samen buiten. Ze voetballen samen. Vorige week tijdens het Nationaal Schoolontbijt hebben ze met zijn allen ontbeten." De leerlingen van groep 7 en 8 van het regulier onderwijs gaan een keer per week met een asielzoekerskind lezen.
Eigen niveau
Juf Margot zet de kinderen in de speciale klas 's ochtends aan het werk. "Ze werken allemaal op hun eigen niveau. Als ze hier al wat langer zijn, werken ze achter de computer. Anders werken ze in een boekje aan hun woordenschat", legt juf Margot uit. "Ik heb hier kinderen uit Syrië, Eritrea en Irak. Ze beginnen met een starttoets als ze hier voor het eerst zijn en daarmee kijken we wat ze beheersen. Daar pakken we het op."
Lezen en schrijven
"Goeiemorgen", zegt Rafel. "Ik ben achter de computer aan het spelen. Ik doe een spel, je leert er lezen. Je moet woordjes invullen." Elieth zit ook achter de computer. "Het is leuk op school. We spelen, schrijven, lezen."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.