GGZ Drenthe schrapt 240 banen: 'Gedwongen ontslagen niet uit te sluiten'

ASSEN - GGZ Drenthe moet fors bezuinigen. Tussen 2016 en 2018 verdwijnen er 240 arbeidsplaatsen.
Vorig jaar schrapte GGZ Drenthe ook al honderden banen. Toen kon de organisatie gedwongen ontslagen vermijden. "We kunnen het nu niet voor iedereen uitsluiten", aldus een woordvoerder. "Dit is weer een nieuwe bezuinigingsronde. De vorige reorganisaties kostten ons veel geld. Dat drukte op onze resultaten. De nieuwe reorganisatie kunnen we niet op dezelfde wijze doen, dat is te duur."

240 arbeidsplaatsen is ongeveer 10 procent van het hele personeelsbestand van GGZ Drenthe. Bij GGZ Drenthe werken 2200 mensen. Er zijn ongeveer 1900 arbeidsplaatsen. Het grootste deel van het personeel is vandaag geïnformeerd. "Het gaat om ingrijpende en pijnlijke maatregelen. Het is een hele harde boodschap", aldus een woordvoerder.

Indirecte functies
Volgens GGZ Drenthe zijn dit vooral banen in de zogenaamde indirecte functies, zoals
overhead en management. "Uitgangspunt is dat de directe zorg aan patiënten zoveel mogelijk zal worden ontzien", aldus de directie. "De organisatie heeft te maken met toegenomen concurrentie, dalende budgetten en financiële tegenvallers."

Pijnlijk
"De zorg staat voorop. Daarom hebben we ervoor gekozen de bezuinigingen vooral te zoeken in de indirecte functies. Wij beseffen dat dat pijnlijk zal zijn voor veel medewerkers, maar het is de enige manier om GGZ Drenthe gezond te houden en de beste zorg te blijven bieden aan onze patiënten. Want daar gaat het in ons werk primair om”, aldus directeur bedrijfsvoering Petra de Rijke.

Bespreken
De komende tijd wordt het plan besproken met financiers, vakbonden en medezeggenschap. Voor 1 januari wil de directie overeenstemming bereiken met de betrokken partijen.
Meer over dit onderwerp:
GGZ Drenthe bezuinigingen ontslagen werk
Deel dit artikel: