'Er zijn mooie dingen gevonden bij de oude brandweerkazerne'

DWINGELOO - Tijdens archeologisch onderzoek bij de oude brandweerkazerne in Dwingeloo zijn meerdere opgravingen gedaan.
"Er zijn interessante dingen gevonden", vertelt wethouder Klaas Smidt van de gemeente Westerveld. Gisteren werd al bekend dat er twintig patronen zijn gevonden, nu blijkt ook dat er nog oudere resten zijn gevonden.
Oude woning
"Er zijn ook paalgaten ontdekt van een hele oude woning. Van ongeveer een halve eeuw voor Christus", vertelt Smidt.

Gevonden patronen

"De twintig gevonden patronen zijn van een machinegeweer of een ander zwaar kaliber. Het zijn geen bommen of granaten. Het is nog niet vastgesteld, maar we vermoeden dat ze uit de Tweede Wereldoorlog komen", zegt Smidt.
Woningen
Er zijn plannen om woningen te bouwen op de plek van de oude brandweerkazerne. De gemeente is eigenaar en moet de grond schoon opleveren. De gemeente gaat nu het terrein door een gespecialiseerd bedrijf laten onderzoeken. Kosten hiervoor zijn 20.000 euro. "Zeventig procent hiervan wordt door het Rijk vergoed", aldus Smidt. Tot die tijd liggen de patronen in de grond. "Ze liggen op een onbekende plaats. Midden tussen de bewoning met een hek er omheen."
Stukje geschiedenis
De gemeente hoopt dat begin volgend jaar de grond helemaal onderzocht en schoon is. "Dan kunnen we beginnen met gesprekken met ontwikkelaars", aldus Smidt. "Het is een bevestiging van hoe oud onze samenleving is. Het vertelt ook een stuk geschiedenis, maar het geeft wel wat oponthoud. Dit proberen we zo snel mogelijk op te lossen."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.