'Er is geen toestemming gegeven voor gebruik van de grond van Wonderland'

COEVORDEN - De gemeente Coevorden gaat de grond waarop vrijstaat Wonderland is uitgeroepen, ontruimen.
De gemeenten Coevorden en Emlichheim hebben vanochtend met de Nederlandse en Duitse politie de ontruiming van vrijstaat Wonderland officieel aangekondigd. Het terrein moet vrijdag 27 november leeg zijn en daarna ook leeg blijven.

Hoefijzer
Vrijstaat Wonderland werd vorige maand officieel uitgetekend in een weiland vlak op de grens bij Duitsland. Op de plek van Wonderland liep ooit een zes meter brede sloot in de vorm van een hoefijzer. Die was noch eigendom van Nederland, noch van Duitsland.

Lees ook: 'Ontruiming vrijstaat Wonderland Coevorden aangekondigd'

Verrast
Vrijstaat-inwoner Yoshi Livo werd vanochtend verrast door de politie. "Ze kwamen de ontruiming aankondigen. Mochten zij mij daar vrijdag weghalen, dan zijn er genoeg mensen om er vanaf zaterdag gewoon weer te staan."

Geen toestemming
De gemeente Coevorden is eigenaar van de grond, dat deels op Nederlands en deels op Duits grondgebied ligt. "Er is geen toestemming gegeven voor het gebruik van de grond door derden", zegt wethouder Jeroen Huizing. "Gezien de ontwikkelingen op de grond, de aangekondigde permanente bewoning en het plaatsen van steeds meer caravans en andere voertuigen, hebben we dit besloten."

Doordat de grond ook onder Duitsland valt, gebeurt de ontruiming in samenwerking met de gemeente Emlichheim en de Duitse politie.